1.10.09

Φύλλα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι το φύλλο συκής του δικομματισμού. Αν μπουν στη Βουλή, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Αυτή είναι η σύνοψη των βουλευτικών εκλογών του 2009. Ακούγεται εξίσου απίθανη με την πρόωρη προκήρυξή τους. Ένα κόμμα που πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχε πουθενά στον πολιτικό ορίζοντα, μπορεί να είναι ρυθμιστής της 4ης Οκτωβρίου.

ΒΕΒΑΙΩΣ, ΟΛΑ αυτά δεν θα συνέβαιναν αν δεν συνέτρεχαν τρεις εξαιρετικοί παράγοντες. Ο πρώτος παράγων είναι ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη- Σημίτη με τη
στρεβλή αριθμητική του. Ό,τι διαφορά κι αν γράψει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο, πρέπει να αθροίσεις το σκορ των εκτός Βουλής κομμάτων για να τοποθετήσεις τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Ο δεύτερος παράγων είναι η γύμνια του δικομματισμού. Την τελευταία διετία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πέρασαν πολύ κακή φάση. Επί Καραμανλή η χώρα κύλησε στην ακυβερνησία. Ενώ ο Παπανδρέου χρειάστηκε να υπερασπιστεί το 2007 την αρχηγία και τον εαυτό του απέναντι στην εσωκομματική αμφισβήτηση. Όλα αυτά λειτούργησαν φυγόκεντρα, υπέρ δηλαδή των μικρότερων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ ανέκαμψε στο μεταξύ, αλλά το πολιτικό παιχνίδι παίζεται πλέον από έξι. Ο τρίτος παράγων είναι η αυξημένη για το περιβάλλον ευαισθησία κάποιων κοινωνικών ομάδων. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα εμφανίζει καθυστέρηση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χώρών, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, όπου οι Πράσινοι έχουν εδραιώσει την παρουσία τους εδώ και πολλά χρόνια.

ΕΞ ΟΛΩΝ αυτών των λόγων, ενδέχεται την Κυριακή το βράδυ να ασχοληθούμε με τον Νίκο Χρυσόγελο. Είναι το γλυκό πρόσωπο των Οικολόγων στις εκλογές αυτές και πήγε συμπαθητικά στην τηλεμαχία των έξι. Τον στρυφνό- και ευρωβουλευτή- Μιχάλη Τρεμόπουλο οι Πράσινοι τον έχουν κρύψει. Μια ένδειξη ότι ξεπερνούν σιγά σιγά τον πολιτικό ερασιτεχνισμό τους και προσπαθούν να γίνουν πιο επαγγελματίες.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΑ παίρνει ο αέρας. Ούτως ή άλλως όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι θα βαρύνουν στο αποτέλεσμα των εκλογών. Αν φθάσουν ώς τη βρύση και δεν πιουν- δηλαδή αν φέρουν ένα ποσοστό κοντά στο 3% και μείνουν εκτός Βουλής- τότε τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου είναι τέτοια που γίνεται πιο εύκολη η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Αν πάλι μπουν στη Βουλή, είναι πιθανότερο να στηρίξουν ένα κυβερνητικό σχήμα από το να προκαλέσουν ξανά εκλογές. Τι χρώμα θα έχει το σχήμα αυτό; Φυσικά, πράσινο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: