19.10.09

Χρέη...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΤΑ ΤΟ λαϊκόν άσμα, «οι ωραίοι έχουν χρέη και πληρώνουν με φιλιά». Χρέη έχει και η Ελλάδακαμιά τριακοσαριά δισ. ευρώ- αλλά δεν θα βοηθήσει σε τίποτε αν ο Γιώργος Παπανδρέου ασπασθεί την Άνγκελα Μέρκελ στις 29 Οκτωβρίου, όταν παραβρεθεί στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός.

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, το χαρτοφυλάκιο του Φίλιππου Σαχινίδη- που είναι χρεωμένος με το χρέος - δεν είναι τραγούδια και λουλούδια. Υφυπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, δεν
έχει προλάβει ακόμη να εγκατασταθεί στο γραφείο του. Τον έχει δίπλα του στο υπουργείο της οδού Νίκης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να διαμορφώσουν μαζί ακριβή εικόνα της κατάστασης- που δεν είναι καλή. Στην ίδια λογική, ο Παπακωνσταντίνου παίρνει μαζί του τον Φίλιππο στο πρώτο μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου Γιούρογκρουπ / Εκοφίν που γίνεται σήμερα και αύριο. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Ο ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ είναι η σπάνια περίπτωση οικονομολόγου που μπορεί να δώσει τη μάχη του σταυρού. Εξελέγη στις μαύρες εκλογές του 2007 και μάλιστα στη Λάρισα. Μεταξύ των ανθυποψηφίων του στο ΠΑΣΟΚ ήταν ο τηλεαστέρας Γιώργος Λιάγκας. Ήταν όμως ο Φίλιππος που μπήκε στη Βουλή. Έχει σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και αξιόλογη δημόσια εμπειρία. Στην πρώτη του επίσημη συνάντηση με το ντουέτο ΠαπακωνσταντίνουΣαχινίδη, ο Γιώργος Προβόπουλος θυμήθηκε πως ο Φίλιππος είχε έλθει επί των ημερών του στο ερευνητικό κέντρο ΙΟΒΕ προ δεκαπενταετίας. Μέλος του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου επί Σημίτη- πλάι στον Γκίκα Χαρδούβελη- ο Σαχινίδης ξέρει από μέσα τα δημόσια οικονομικά.

ΜΕ ΤΟΝ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η σχέση είναι αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ο καταμερισμός εργασίας θέλει τον Παπακωνσταντίνου να αναλαμβάνει το «έξω»- δηλαδή να μιλάει για την οικονομία στην ελληνική κοινωνία αλλά και στους ξένους. Και τον Σαχινίδη να αναλαμβάνει το «μέσα»- δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο, αλλά και τη Φορολογία. Ούτε αυτό έχει ξαναγίνει, μόνο που είναι δώρον άδωρον, αφού υπάρχει υστέρηση εσόδων και υπέρβαση δαπανών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Καραμανλή έχασε τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και μετά προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με μπαλώματα. Η πρόκληση για Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη- και κατ΄ ουσίαν για τον Παπανδρέου- είναι να προτείνουν μια συνολική οικονομική πολιτική που να είναι οδυνηρή σήμερα, αλλά να έχει αύριο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: