26.10.09

Παρελθόν...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχουν όσοι μπήκαν στην κυβέρνηση χωρίς να έχουν εκλεγεί βουλευτές με σταυρό; Είναι Παπανδρεϊκοί ώς το κόκαλο, ξυπνάνε χαράματα και αρχίζουν τη μέρα τους στο γυμναστήριο.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΣ είναι κι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ξυπνάει κι αυτός χαράματα. Αλλά οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί. Δεν πάει γυμναστήριο, αλλά στο «Φίλιον». Καθισμένος σ΄ ένα τραπεζάκι έξω, κάνει ραντεβού και τηλεφωνήματα μέχρις εξαντλήσεως- συνήθως των άλλων.
«ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΑΡΧΗΣ» του...
ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα, ο Παναγιωτακόπουλος ήταν ένας από τους πιο φωνακλάδες εσωκομματικούς αντιπάλους των εκσυγχρονιστών επί Σημίτη. Ίδρυσε μάλιστα την Αριστερή Πρωτοβουλία, ένα εντός ΠΑΣΟΚ ρεύμα. Με τα πολλά κατάφερε να εκλεγεί στο Εκτελεστικό Γραφείο το 2003 με γραμματέα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κι έτσι ξαναμπήκε στο κεντρικό κομματικό σύστημα. Δάκρυσε με την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως ο νέος αρχηγός «εμάς τους παλαιο-Παπανδρεϊκούς δεν μας πολυθέλει». Παρόλα αυτά, έδωσε μάχη υπέρ του Γιώργου την 11η Νοεμβρίου 2007. Μετά κράτησε αρκετά μεσαία κομματικά πόστα, ώσπου συγκρούστηκε με τον Γιάννη Ραγκούση όταν ήταν γραμματέας. Τότε του αφαιρέθηκαν ευσχήμως τα οργανωτικά, τα οποία ανατέθηκαν στον Γιάννη Μίχα.

ΜΕΤΑ ΤΗ νίκη της 4ης Οκτωβρίου δεν περίμενε κανείς να ξανακούσει για τον Παναγιωτακόπουλο. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του είχαν κερδίσει με διαφορά περίπου 11% τη Ν.Δ. Όλοι οι άλλοι μπορούσαν να χαίρονται και να κοιτάζουν. Πολιτικά- αλλά και πολιτισμικά- ο Παναγιωτακόπουλος ήταν μουσειακό είδος. Εδώ δεν είχε βρεθεί θέση στην κυβέρνηση για τους «πρωτοκλασάτους» ή «κορυφαίους» τής προ 2004 εποχής...

ΕΤΣΙ, ΠΡΙΝ από δέκα ημέρες, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παναγιωτακόπουλου για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε γραφική. Γραφική; Την Παρασκευή ο Παναγιωτακόπουλος ήρθε δεύτερος με 120 ψήφους. Γιατί; Διότι ο Παναγιωτακόπουλος εκλέγεται σταθερά στο Πολιτικό Συμβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια- άρα έχει κοινό στο Εθνικό Συμβούλιο. Διότι ο Παπανδρέου έπαιξε υπερβολικά με τους δικούς του στην κυβέρνηση κι άφησε έξω υπερβολικά πολλούς άλλους. Τέλος, διότι το ΠΑΣΟΚ- ακόμη και το Εθνικό Συμβούλιο που εξελέγη τον Μάρτιο του 2008- έχει μείνει πίσω. Ο Παπανδρέου δεν το βοηθά να ακολουθήσει: μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα ουδείς ήξερε ότι εκλεκτός του για γραμματέας ήταν ο βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης. Αφού δεν τον ήξεραν, πώς θα τον ψήφιζαν;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το παρελθόν εκδικείται.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: