20.10.09

Πρωινές τηλεμαχίες...

Τα «μαχαίρια» στη μικρή οθόνη έχουν βγει πλέον για τα καλά, με τις πρώτες μεγάλες κόντρες να σημειώνονται για την ώρα στην πρωινή ζώνη. Μόνο που είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Είμαστε στην αρχή της νέας τηλεοπτικής περιόδου, η οποία μάλιστα άργησε να ξεκινήσει έπειτα από άτυπη συμφωνία των υπεύθυνων των καναλιών που επιχείρησαν και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το κόστος του προγράμματος.

Μια σεζόν που είναι επηρεασμένη έντονα από την...

...πολιτική επικαιρότητα. Εκλογές, νέα κυβέρνηση, συντριπτική ήττα Ν.Δ., παραίτηση Καραμανλή, συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κόντρες στελεχών και πορεία για ανάδειξη νέου αρχηγού, οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης μονοπωλούν, όπως είναι αναμενόμενο, το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του κοινού. Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι αγωνιούν για το τι θα συμβεί με την οικονομία, την ανεργία, τα έξοδα, αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να διαρκέσει αρκετά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς ειδικά ορισμένων καναλιών που φέτος αποφάσισαν να ρίξουν περισσότερο βάρος στη λεγόμενη... ελαφρά ψυχαγωγία.

Από τις πρώτες κόντρες φαίνεται στην κορυφή να παραμένει το ΜΕΓΚΑ, το οποίο την εβδομάδα που μας πέρασε για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB Nielsen Media Research, έπιασε τηλεμερίδιο 22,7%, αφήνοντας πίσω με διαφορά πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες τον ΑΝΤ1 (15%), ενώ τρίτος (και καταϊδρωμένος) έρχεται ο Alpha (13,7%), με το Alter να βρίσκεται οριακά πίσω του με 13,1%. Τα υπόλοιπα κανάλια σημειώνουν μονοψήφια μερίδια, με την ΕΤ3 να εμφανίζει αύξηση των ποσοστών της φτάνοντας το 3,5%.

Στη μάχη της πρωινής ενημέρωσης κερδισμένος μέχρι στιγμής και για το ίδιο χρονικό διάστημα φαίνεται να βγαίνει ο Γιώργος Αυτιάς, με το «Καλημέρα» στο Alter να προσελκύει κατά μέσον όρο 289.000 τηλεθεατές. Ο ίδιος βέβαια συνεχίζει (10.00-11.00) με άλλη εκπομπή (άλλη πρωτοτυπία κι αυτή!) το «Πείτε το στο Alter», το οποίο όμως προσελκύει 176.000 άτομα. Ακολουθούν ο μίστερ «Καλημέρα Ελλάδα» Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 που αποσπά την προσοχή 257.000 τηλεθεατών και το δίδυμο του ΜΕΓΚΑ Καμπουράκης-Οικονομέας με το «Κοινωνία ώρα ΜΕΓΚΑ» που καθηλώνουν στις μικρές τους οθόνες 255.000 άτομα.

Στους λεγόμενους «καφέδες» ξεχωρίζει για την ώρα το δίδυμο του ΑΝΤ1 Χαριτάτος-Καραμέρος, με τη νέα infotainment (ενημερω-διασκεδαστική) εκπομπή του ΑΝΤ1 «10 με 1 μαζί» να προσελκύει την προσοχή κατά μέσον όρο 294.000 τηλεθεατών.

Ακολουθεί η νέα πεντάδα του ΜΕΓΚΑ στον «Ομορφο κόσμο το πρωί» (237.000), ενώ αισθητή άνοδο εμφανίζει η εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου «Συμβαίνει τώρα» στη ΝΕΤ, που βρίσκεται στην τρίτη (το διάστημα 12-16/10) καθηλώνοντας μπροστά στις οθόνες τους 224.000 τηλεθεατές και αφήνοντας οριακά πίσω την Ελένη Μενεγάκη και τον «Καφέ» της στον Alpha (223.000).
(Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: