4.10.09

Ελλάς Ελλήνων Ντερμπεντέρηδων...


Ρε το παλικάρι! Τώρα ξύπνησε. Ως δια μαγείας ο Καραμανλής έπαψε να είναι ο Αποφασισμένος, ο "πιο καλός Καραμανλής", η πρωθυπουργάρα. Ξέρετε τι γράφει? Κρατηθείτε: O απερχόμενος πρωθυπουργός (τώρα πια είναι απερίσκεπτος και ανεύθυνος) παρέλαβε το 2004 την καλύτερη Ελλάδα που είχαμε ποτέ! Είπατε τίποτε? Διαβάστε και την συνέχεια.
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Η νέα ευκαιρία του ΠαΣοΚ
Όπως όλα δείχνουν, η αποτυχία της διακυβέρνησης Καραμανλή δίνει μια νέα ευκαιρία στο ΠαΣοΚ. Λογικό. Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας και εγγράφεται στη φυσική ροή των πραγμάτων. Την
ίδια στιγμή όμως το ΠαΣοΚ κερδίζει αυτή την ευκαιρία σε κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες. Η κυβέρνησή του πέφτει κατευθείαν στα βαθιά νερά.

Είναι άξιο απορίας πώς ο απερχόμενος Πρωθυπουργός κατάφερε τόσο εύκολα και τόσο απερίσκεπτα να σπαταλήσει ένα από τα πλουσιότερα πολιτικά κεφάλαια που διέθετε ποτέ έλληνας πολιτικός. Δεν είναι μόνο ότι άσκησε πανίσχυρος την εξουσία, ούτε ότι ο ελληνικός λαός τού ανανέωσε άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη του.

Ηταν, κυρίως, ότι παρέλαβε το 2004 την καλύτερη Ελλάδα που είχαμε ποτέ. Την Ελλάδα της ΟΝΕ, της ευρωπαϊκής προεδρίας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κανένας άλλος νέος πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο ευγνώμων στον προκάτοχό του.

Oι πολιτικοί όμως δεν κρίνονται από αυτά που παραλαμβάνουν αλλά από αυτά που παραδίδουν. Και, δυστυχώς για τον τόπο, ο απολογισμός της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης είναι σχεδόν εφιαλτικός. Οχι επειδή οι άνθρωποι είχαν απαραιτήτως κακές προθέσεις ή λάθος επιλογές, αλλά επειδή επέδειξαν μια απίστευτη ανεπάρκεια στη διαχείριση των κυβερνητικών πραγμάτων. Εκεί κρίνονται οι κυβερνήσεις, εκεί μετρήθηκαν οι απερχόμενοι, εκεί βρέθηκαν λιποβαρείς.

Να το κρατήσουμε αυτό. Διότι περιέργως και ο αυριανός πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ευγνώμων στον προκάτοχό του. Οχι για την Ελλάδα που του παραδίδει, αλλά για τη μεθοδολογία της αποτυχίας που ανέπτυξε επί πεντέμισι χρόνια. Ο Γ. Παπανδρέου ξέρει τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει, αν θέλει ο δικός του απολογισμός να είναι πλουσιότερος.

Κατά τ΄ άλλα, η νέα κυβέρνηση έρχεται να υπηρετήσει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μια κατάσταση καλύτερη από το 1993, αφού τώρα λειτουργεί το προστατευτικό δίχτυ της ΟΝΕ. Αλλά μια κατάσταση που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις, ιδεοληψίες και ακροβατισμούς. Ούτε οι οικονομικοί δείκτες, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι αγορές περιμένουν.

Ακόμη και με περιορισμένη πλειοψηφία, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ έχει την απόλυτη ευχέρεια να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να οικοδομήσει μια μακρά πολιτική ηγεμονία. Υπό μία προϋπόθεση: ότι δεν θα φοβηθεί το πολιτικό κόστος και δεν θα εμπλακεί σε ανεύθυνους πειραματισμούς. Ούτως ή άλλως, η Αμερική έχει ανακαλυφθεί προ πέντε αιώνων από τον Χριστόφορο Κολόμβο . Δεν χρειάζεται να την ανακαλύψουν ξανά σήμερα οι υπουργοί του ΠαΣοΚ ή οι σύμβουλοί τους.

Το ευχάριστο (αν υπάρχει κάτι ευχάριστο...) είναι ότι, μαζί με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το ΠαΣοΚ παραλαμβάνει κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την προσπάθειά του: έναν πολύ χαμηλό πήχη. Μεταξύ μας, δεν νομίζω ότι χρειάζονται τίποτε τιτάνιες προσπάθειες ώστε η δική του κυβέρνηση να αποδειχθεί καλύτερη από την προηγούμενη. Αρκεί να διδαχθεί όχι μόνο από τα λάθη τα δικά του αλλά και από τα λάθη των άλλων.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: