19.10.09

Πακιστάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση του στρατού εναντίον των Ταλιμπάν...


Δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι...
Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται με σφοδρές συγκρούεις η χερσαία επιχείρηση του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν, την ώρα που περίπου 100.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η επιχείρηση ακολουθεί σειρά επιθέσεων ανταρτών στις οποίες έχασαν τις ζωή τους τις τελευταίες ημέρες πάνω από 150 άνθρωποι.
Ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι...

σκοτώθηκαν 18 Ταλιμπάν και δύο στρατιώτες το τελευταίο 24ωρο, ενώ η αντίστοιχη χθεσινή ανακοίνωση για τον απολογισμό της προηγούμενης ημέρας έκανε λόγο για 60 νεκρούς αντάρτες και πέντε νεκρούς στρατιώτες. Ωστόσο δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των αριθμών αυτών.

Περίπου 28.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση εναντίον 10.000 σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων 1.000 Ουζμπέκοι μαχητές και κάποιοι Άραβες μέλη της Αλ Κάιντα

Ο στρατός ισχυρίζεται ότι έχει περικυκλώσει τους αντάρτες στο βασικό τους προπύργιο, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Ουαζιριστάν.

Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν αναμονή της επιχείρησης.

Ωστόσο, ο εκτοπισμός δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση παρόμοια με εκείνη που προκλήθηκε από τη στρατιωτική επιχείρηση στην κοιλάδα του Σουάτ όταν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Νότιο Ουαζιριστάν έχει πληθυσμό 500.000, ενώ πολλοί από τους κατοίκους διαθέτουν σπίτια και στο ανατολικό τμήμα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι κάτοικοι συνήθως μετακινούνται με τα κοπάδια τους στις ορεινές περιοχές το καλοκαίρι και επιστρέφουν στις πεδινές το χειμώνα. Όσοι δεν διαθέτουν σπίτια στα πεδινά, διαμένουν με φίλους και συγγενείς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις Αρχές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση και ο στρατός διέταξαν το κλείσιμο των σχολείων για μία εβδομάδα στον Ισλαμαμπάντ και άλλες πόλεις για λόγους ασφαλείας, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι αντάρτες μπορεί να αιχμαλωτίσουν ομήρους προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για τη στρατιωτική επιχείρηση.

Πηγές: Reuters, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: