Καβγάς για το έξιτ πολ ...
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 4ης Οκτωβρίου είδαμε κάποια πράγματα για πρώτη φορά. Δεν αναφέρομαι μόνο στην κατρακύλα της Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή που έσπασε το ρεκόρ του 1981 προς τα κάτω. Αλλά και στο διακαναλικό έξιτ πολ με συμμετοχή περισσοτέρων εταιρειών. Το είδαμε- δεν ξέρω όμως αν θα το ξαναδούμε. Το λέω γιατί όσα ακούγονται για «γερό καβγά εξιτπολάδων» την Κυριακή το απομεσήμερο είναι- φευ- ακριβή. Ατμόσφαιρα...
κουκουρούκου
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιδέα για διακαναλικό έξιτ πολ ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας των ευρωεκλογών του Ιουνίου, αλλά και της οικονομικής καχεξίας του ευρύτερου χώρου ΜΜΕ και επικοινωνίας που φέρει το βάρος της κρίσης. Με απλά λόγια: δεν θα έκαναν όλα τα κανάλια έξιτ πολ στις 4 Οκτωβρίου κι αυτά που θα έκαναν είχαν άνισες οικονομικές δυνατότητες. Άρα η προδιαγραφή θα ήταν ανομοιόμορφη και τα αποτελέσματα μπορεί να μη συνέπιπταν. Κάτι που θα έκανε κακό στην εικόνα του κλάδου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, που κινδύνευε να εμφανιστεί αναξιόπιστος. Η απειλή ήταν υπολογίσιμη, αν αναλογιστεί κανείς την κουκουρούκου ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί με τα έξιτ πολ στις ευρωεκλογές.
Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον διάχυτης πολιτικής αγωνίας.
Αγωνία είχε ο δικομματισμός για το εύρος της διαφοράς ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.
και την αυτοδυναμία. Αγωνία είχαν και τα μικρότερα κόμματα για το αν θα έμπαιναν στη Βουλή.
Ποια ήταν τα τρία αγκάθια
ΚΑΠΩΣ έτσι προέκυψε το διακαναλικό έξιτ πολ. Οι μετέχοντες σε αυτό έκαναν μια πρώτη συνάντηση το Σάββατο το απόγευμα.
Ήταν παρόντες οι Στράτος Φαναράς της Μetron, Θωμάς Γεράκης της Μarc, Μιχάλης Σφακιανάκης της Rass, Δημήτρης Μαύρος της ΜRΒ, Ηλίας Νικολακόπουλος της Οpinion και Κώστας Παναγόπουλος της ΑLCΟ. Η πρώτη συζήτηση κύλησε ομαλά. Στο τραπέζι συμφωνήθηκε ότι το έξιτ πολ είχε να αντιμετωπίσει τρία αγκάθια. Αγκάθι πρώτο: η αυτοδυναμία. Αγκάθι δεύτερο:
Οικολόγοι Πράσινοι. Αγκάθι τρίτο: η πιθανή κατάρρευση της Ν.Δ.
Ο φόβος της κατάρρευσης
ΤΟ ΠΡΩΤΟ αγκάθι είναι αυτονόητο. Το δεύτερο αγκάθι, οι Οικολόγοι Πράσινοι, είχαν καλό φίνις και ορισμένοι αναλυτές τούς έδιναν μέχρι 50% πιθανότητες να είναι στη Βουλήάρα έμπαινε αυτομάτως το ερώτημα αν και τι κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είχε το ΠΑΣΟΚ σε εξακομματικό σύστημα. Η μεγάλη δυσκολία είχε όμως να κάνει με το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να σπάσει το πάτωμα και να βρεθεί κάτω από το 35,9% που είχε φέρει ο Γεώργιος Ράλλης το 1981. Κάποιοι από τους αναλυτές που ήταν στο τραπέζι έβρισκαν ήδη από την προεκλογική περίοδο τη Ν.Δ. να έχει ποσοστό της τάξεως του 33%. Ήταν προφανές πως αν ένα τέτοιο νούμερο προέκυπτε από το έξιτ πολ στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου, θα προκαλούσε πάταγο.
Δεν έβρισκαν ψηφοφόρους
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι- και εδώ ανοίγει μια παρένθεση- πως τέτοια στοιχεία είχαν την τελευταία εβδομάδα των εκλογών και στην Ιπποκράτους και στη Ρηγίλλης. Στη μεν Ιπποκράτους προκάλεσαν ανησυχία σε ορισμένες και ορισμένους που άρχισαν να προβληματίζονται ότι «δεν βρίσκουμε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.». Έχοντας καεί το 2004 και το 2007, αρνούνταν να δεχθούν ότι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι δεν υπήρχαν. Έτσι άρχισε μια συζήτηση για κρυφή συσπείρωση της Ν.Δ. Στη Ρηγίλλης, κάποιοι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για πιθανό αποτέλεσμα με ελάχιστη τιμή το 34%, αλλά τα κορυφαία στελέχη έκαναν πως δεν άκουσαν και προσηλώθηκαν στη μείζονα τιμή που ήταν το 37%.
Κυριακή μεσημέρι στην Πανόρμου
ΞΗΜΕΡΩΣΕ Κυριακή και το έξιτ πολ άρχισε. Οι έξι αναλυτές μαζεύτηκαν πρώτα στις δύο το μεσημέρι στα γραφεία της ΜRΒ στην Πανόρμου. Ξαναβρέθηκαν για να βγάλουν αποτέλεσμα στις τέσσερις και μισή το απόγευμα.
Στη σύσκεψη αυτή, που κράτησε μια ώρα, προέκυψε θερμό επεισόδιο. Αφορμή δεν ήταν η αυτοδυναμία. Η ομάδα συμφώνησε ότι η εκτίμηση εδρών του ΠΑΣΟΚ θα άρχιζε από τις εκατόν πενήντα μία. Αφορμή δεν ήταν ούτε οι Οικολόγοι Πράσινοι που δεν πλησίαζαν τον πήχυ του 3%. Αφορμή ήταν το σκορ της Ν.Δ. που, πράγματι, δημιουργούσε το φάσμα της κατάρρευσης.
Τα μπάζα της Ρηγίλλης
ΠΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ το ελάχιστο αποτέλεσμα της Ν.Δ. κατά το έξιτ πολ; Ο Στράτος Φαναράς το ήθελε στο 33,8%. Μαύρος και Σφακιανάκης το έβλεπαν στο 34,5%. Ο Παναγόπουλος πάλι το έβλεπε στο 34%. Στο ίδιο πνεύμα και ο Γεράκης. Η συζήτηση- πώς να το πω;- υπήρξε ζωηρή. Το ελάχιστο δεν ήταν χωρίς σημασία. Το έξιτ πολ έδινε αποτελέσματα με απόκλιση +,- 1,5%. Αν το μίνιμουμ της Ν.Δ. ήταν 34,5%, τότε το μάξιμουμ ήταν 37,5%.
Άρα, κατά την έκφραση πηγής που έχει επίγνωση της συζήτησης, «δεν θ΄ άρχιζαν να βγαίνουν μπάζα από τη Ρηγίλλης από τις επτά το βράδυ». Αν όμως το ελάχιστο της Ν.Δ. ήταν 33,8%, τότε το μέγιστο ήταν 36,8%.
Νίκησε το status quo
ΤΕΛΙΚΩΣ, επήλθε συμβιβασμός στο 34,3% που συμφωνήθηκε ως ελάχιστο σκορ για τη Ν.Δ. Ήταν μια πολιτική επιλογή, μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, ώστε να μπορέσουν να πάνε μετά στα- ιδιωτικά ή κρατικάκανάλια τους και στις δουλειές τους οι συμμετέχοντες. Ωστόσο, το 34 ήταν επιλογή πιο κοντά στο status quo προ των εκλογών. Έχω την αίσθηση ότι ο Φαναράς έφυγε πιο δυσαρεστημένος από την Πανόρμου, ενώ ο Νικολακόπουλος άπαξ και βγήκε στον αέρα μετά τις επτά, απηλλάγη από τα περιττά βάρη.
Έκοψε γρήγορα το ποσοστό πάνω από το κέντρο του αποτελέσματος της Ν.Δ., καθώς και το ποσοστό κάτω από το κέντρο του αποτελέσματος του ΠΑΣΟΚ. Στις εννέα η εικόνα είχε καθαρίσει και στις δέκα ο Καραμανλής είχε τηλεφωνήσει στον Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι Ιστορία.
Mικροπολιτικός από τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου