16.10.09

Μυστικά...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΛΕΝΕ ΠΩΣ οι μυστικές υπηρεσίες είναι καθρέφτης μιας χώρας. Καθρέφτης μαγικός. Καθρέφτης μαυρισμένος. Καθρέφτης ραγισμένος. Καθρέφτης παραμορφωτικός.

Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ έχει εμβληματικές φιγούρες, αποτυχημένες επιχειρήσεις και θαμμένα μυστικά. Υπάρχουν οι άνθρωποι του κατεστημένου, όπως ο Άλεν Ντάλες της CΙΑ. Οι τζέντλεμεν όπως ο σερ Ρότζερ Χόλις του ΜΙ5 που για ένα διάστημα τον υποπτεύονταν για διπλό πράκτορα των Σοβιετικών. Και οι «ηδονοβλεψίες της δημοκρατίας» όπως αποκάλεσε πρόσφατα η εφημερίδα «Μοντ» τον Ιβ Μπερτράν, που...
κράτησε για δύο δεκαετίες το τιμόνι της RG, της γαλλικής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η ΕΥΠ είναι θρυμματισμένος καθρέφτης. Μοναδική εξαίρεση η περίοδος που ήταν διοικητής της ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης- δηλαδή από το 1999 έως το 2004. Τότε η υπηρεσία συνέβαλε στην εξάρθρωση 17Ν και ΕΛΑ, αλλά και στην επιτυχημένη, από πλευράς ασφάλειας, διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Διαφορετικά, η ΕΥΠ κινήθηκε μεταξύ μετριότητας και παρακράτους. Επί διακυβέρνησης Καραμανλή ενεπλάκη στις απαγωγές Πακιστανών και το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο ένας διοικητής της- ο διπλωμάτης Ιωάννης Κοραντής- κατέληξε στον ΛΑΟΣ. Ο άλλος διοικητής της- ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος- οδήγηθηκε πρόωρα στη σύνταξη, ύστερα από θητεία μόλις τριών μηνών! Τον πήρε στον λαιμό του ο τέως υπερ-υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ΕΛΕΥΣΗ του Κώστα Μπίκα στην Κατεχάκη είναι αξιοσημείωτη. Ο Μπίκας είναι αυτό που οι Γάλλοι λένε «homme d΄Εtat», δηλαδή «άνθρωπος του κράτους». Κάποιος που έχει κάνει όλη του την καριέρα στο Δημόσιο, ενώ θα μπορούσε να έχει περάσει φίνα στον ιδιωτικό τομέα. Κάποιος που έχει κρατήσει δημόσιες θέσεις-κλειδιά, άρα ξέρει τα πρόσωπα, τους χειρισμούς και, κυρίως, τα μυστικά. Δεν είναι τυχαίο πως στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Μπίκας ήταν δίπλα σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς Έλληνες πολιτικούς- τον Κάρολο Παπούλια. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ του ΥΠΕΞ τη δύσκολη τετραετία 1993-98 και επιτετραμμένος στη Βαγδάτη, ο Μπίκας είναι τρίγλωσσος κι έχει την κοψιά- και τα κοστούμια- του κοσμοπολίτη διπλωμάτη. Έχει δει την πολιτική από ψηλά, αλλά και από τη μέση. Η ΕΥΠ παράγει συνήθως κακές ειδήσεις. Αλλά η τοποθέτησή του στη θέση αυτή είναι καλό νέο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: