20.10.09

Απαντήσεις...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ μια ερώτηση χάνει εντελώς την αξία της όταν βρει την απάντησή της. Παράδειγμα: τον Σεπτέμβριο το πιο χοτ ερώτημα ήταν η διαφορά με την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου θα κέρδιζε τις εκλογές. Βλέπετε, από το εύρος της διαφοράς θα κρίνονταν δύο πράγματα: η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και η παραμονή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. Μεταξύ των ενδιαφερομένων ήταν- με διακριτικό τρόπο- και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΓΙΑΤΙ; ΔΙΟΤΙ τόσο...
ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Καραμανλής είχαν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια το 2010. Αν λοιπόν την 4η Οκτωβρίου ο Γιώργος εκλεγόταν Πρωθυπουργός και ο Κώστας έχανε με μονοψήφιο ποσοστό- εκεί γύρω στο πέντε - τότε το status quo στην κορυφή του δικομματισμού θα έμενε αναλλοίωτο. Ούτε ο Παπανδρέου θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από τη θέση του ούτε ο Καραμανλής θα άλλαζε θέση. Άρα υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε να είναι ξανά υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας.

ΜΟΝΟ ΠΟΥ τα πράγματα δεν ήρθαν έτσι. Ο Παπανδρέου έλαβε αυτοδυναμία εκατόν εξήντα βουλευτών ενώ ο Καραμανλής συνετρίβη και παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ. Δεν ήταν το καλό σενάριο για την Προεδρία. Όποιος ερχόταν μετά τον Καραμανλή στη Ρηγίλλης δεν θα αναλάμβανε υποχρεωτικά και τις δεσμεύσεις του. Με το μητσοτακαίικο, ας πούμε, ο Παπούλιας έχει χλιαρή σχέση, χωρίς χαρακτηριστικά εμπιστοσύνης. Ακόμη χειρότερα: ο Γιώργος οδηγήθηκε σε υποστήριξη Κάρολου, αφού, κατά μια εκδοχή, η Προεδρία κίνησε διακριτικά κάποια οικογενειακά νήματα. Ο Παπανδρέου μάλιστα επέμενε, κάθε φορά που εκφραζόταν υπέρ νέας Προεδρικής υποψηφιότητας Παπούλια, να λέει: «Εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί...». Γιατί το έλεγε αυτό; Πιθανώς από σουηδική ευγένεια. Ωστόσο, η επωδός αυτή θα μπορούσε και να σημαίνει πως αν ο Κάρολος δεν το ήθελε, ο Γιώργος δεν θα ΄χυνε μαύρο δάκρυ.

ΜΕΣΑ ΣΕ αυτή την αβεβαιότητα, φθάσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου επέμεινε στη θέση του υπέρ Παπούλια. Αλλά η έκπληξη ήταν ο Καραμανλής που, ενώ τελεί χρέη αρχηγού της Ν.Δ. μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, έβαλε θέμα εκλογής Κάρολου. Η προσωρινότητα δεν φάνηκε να ενοχλεί την Προεδρία. Πριν καλοξημερώσει, ο Παπούλιας με ανακοίνωσή του δήλωσε πως αποδέχεται την πρόταση να είναι ξανά υποψήφιος το 2010. Άρα μια ακόμη πολιτική ερώτηση βρήκε την απάντησή της: βεβαίως και ο Κάρολος επιθυμούσε δεύτερη θητεία. ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: