7.10.09

Οιωνοί...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
«... ΜΑΖΙ ΜΕ το υπουργείο Οικονομίας παραλαμβάνει έλλειμμα πάνω από 10% του ΑΕΠ, ενώ σε στρατοσφαιρικά ύψη βρίσκεται και το χρέος. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική του, με αποτέλεσμα να ανέβουν τα επιτόκια των ομολόγων και να γίνει δυσβάσταχτη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους το 2014...».

ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΕ σομόν χαρτί, το απόσπασμα αυτό προέρχεται από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Όχι, δεν...
αναφέρεται στην Ελλάδα, ούτε αφορά τη Λούκα Κατσέλη που ανέλαβε χθες χαρτοφυλάκιο Εθνικής Οικονομίας. Η εφιαλτική περιγραφή- και η δυσοίωνη πρόγνωση- αναφέρεται στη Βρετανία και αφορά τον Τζορτζ Όσμπορν. Ο τριανταοκτάχρονος αριστοκράτης και απόφοιτος της Οξφόρδης είναι δεξί χέρι του Ντέιβιντ Κάμερον. Και αναμένεται να αναλάβει υπουργός Οικονομίας μετά τις εκλογές που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2010. Με τους Εργατικούς τρίτο κόμμα, η νίκη των Συντηρητικών προεξοφλείται ευρέως και δεν συγκινεί τα γραφεία στοιχημάτων.

Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΑ είναι ενδιαφέρουσα. Η Λούκα- οικονομολόγος με περγαμηνές και εμπειρία, αλλά και τρίτη βουλευτής της Β΄ Αθηνών με την πρώτη προσπάθεια- στέφεται Τσαρίνα σε μια πολύ παράξενη φάση στην ιστορία της διεθνούς οικονομίας. Ίσως και λίγο πριν από τον κατακλυσμό. Η αλήθεια είναι πως οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αφιέρωσαν κάποιες ξινές γραμμές και στην αλλαγή κυβέρνησης εν Αθήναις. Αλλά η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν περιοριστούμε στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα πάει πίσω από μια σειρά χωρών- Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία - που έχουν αφήσει έλλειμμα και χρέος να πάνε στα ταβάνια. Αντιθέτως, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία πάνε να τα μαζέψουν.

ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ το σπρεντ, η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει άσχημο αντίκτυπο στις αγορές. Το σπρεντ είναι η διαφορά επιτοκίου μεταξύ γερμανικού και ελληνικού ομολόγου που και τα δύο είναι σε ευρώ. Όσο μικραίνει τόσο λιγότερο αναξιόπιστοι είμαστε. Ωστόσο, την επομένη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το σπρεντ συμπιέστηκε. Άρα οι αγορές θεωρούν την αποχώρηση Καραμανλή θετικό οιωνό και τηρούν στάση αναμονής.

ΤΟ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ των δημόσιων οικονομικών και ο προϋπολογισμός του 2010 είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου. Μόνο που δεν είναι πια αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αλλά του υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό δεν έχει Τσαρίνα, αλλά Τσάρο, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- που θα πηγαίνει και Βρυξέλλες. Γιώργος και Λούκα έχουν δουλέψει μαζί πλάι στον Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Μένει να φανεί πώς θα συνεργαστούν στην κυβέρνηση.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: