14.10.09

Άρματα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΗΤΑΝ ΗΜΕΡΕΣ του 2007, τέτοια εποχή ακριβώς. Μόνο που ο κόσμος ήταν ανάποδα. Το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τις εκλογές και, εισερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη με διαθέσεις διεκδίκησης της αρχηγίας, ο Βενιζέλος δέχθηκε το περιβόητο ποτήρι καφέ από τον Ρέλλο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ευάγγελος εξερράγη. Και διάφοροι βρήκαν πάτημα για να αμφισβητήσουν αν έχει το κρύο αίμα που απαιτεί η ηγεσία. Τι θα γινόταν, έλεγαν πονηρά, αν ο Βαγγέλης ήταν Πρωθυπουργός σε μια κρίση τύπου Ιμίων; Θα έκανε πόλεμο;

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ αργότερα- κρατήστε την
αναπνοή σας!- ο Βενιζέλος είναι πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων ως υπουργός Άμυνας. Για καλό και για κακό, ο Παπανδρέου έχει τοποθετήσει δίπλα του ως αναπληρωτή υπουργό τον Πάνο Μπεγλίτη να τον προσέχει. Πυρηνικά, βεβαίως, η Ελλάδα δεν έχει ώστε να κλειδωθεί ο Βαγγέλης στο γραφείο του τετάρτου ορόφου με τη βαλίτσα με τους κωδικούς σε στυλ ταινίας Χόλιγουντ. Αλλά, με όσα γίνονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο, δεν είναι να κοιμάσαι ήσυχος στο Καστρί.

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ αστεία, Μπεγλίτης και Βενιζέλος είναι από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα της πρώτης κυβέρνησης Παπανδρέου. Η μελέτη των φωτογραφιών υποδεικνύει μάλιστα ότι ο Πάνος, παρότι αναπληρωτής, έχει καρέκλα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν αυτό συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση. Η ταξιθεσία ενισχύει τον αναγκαίο συμβολισμό. Όπως και η συμμετοχή Μπεγλίτη στις «άτυπες» μαζώξεις των υπουργών ή στο ΚΥΣΕΑ. Άνευ σημασίας δεν είναι και η δημόσια διευκρίνιση, άπαξ και σχηματίσθηκε η κυβέρνηση, ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων Μπεγλίτη στο Άμυνας είναι και τα εξοπλιστικά.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, ο Πάνος ανέβηκε στο Πεντάγωνο αρματωμένος σαν αστακός. Μέχρι στιγμής ο πολιτικός οπλισμός δεν έχει χρειαστεί. Το αντίθετο μάλλον. Υπουργός και αναπληρωτής υπουργός τα πάνε μια χαρά. Άλλωστε, ο ισορροπημένος τρόπος σύνθεσης της κυβέρνησης δηλώνει ότι μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών δεν επικρατεί κατάπαυση πυρός, αλλά ανακωχή. Κι αυτό γιατί η διαφορά 10% με την οποία το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη Ν.Δ. προσφέρει πλούσιο μέρισμα εσωκομματικής ειρήνης που, προς το παρόν, φθάνει για όλους.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: