23.10.09

Συστάσεις προς τους υπουργούς...

Εργα και όχι λόγια, τοποθετήσεις επί κυβερνητικών δράσεων και όχι ζυμώσεις επί παντός επιστητού στα μέσα ενημέρωσης ζήτησε από τους υπουργούς του ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού και επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των υπουργών.

Με αυτές τις συστάσεις ο πρωθυπουργός θέλησε να προετοιμάσει την κυβέρνησή του για...

...τα δύσκολα που έρχονται στο κοινωνικό πεδίο, στην οικονομία, στα θέματα ασφάλειας και στην εξωτερική πολιτική.
Διυπουργική υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου και με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση και Αν. Λοβέρδου θα αντιμετωπίσει το θέμα με τα Stage
Διυπουργική υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου και με τη συμμετοχή των Γ. Ραγκούση και Αν. Λοβέρδου θα αντιμετωπίσει το θέμα με τα Stage

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσεων, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα συμμετέχουν και αν θα πρόκειται για πολιτικό ή υπηρεσιακό όργανο. «Κάθε σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της έχει ένα όργανο διαχείρισης κρίσεων για όλες τις έκτακτες καταστάσεις», σημείωσε στο «Εθνος» στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου μάς αποκάλυψε επίσης πως «αναζητείται χώρος στο υπουργείο Αμυνας ή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να στεγαστεί το επιτελείο που θα αναλάβει την ευθύνη να τροφοδοτεί με στοιχεία την κυβέρνηση».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού, ένας τομέας στον οποίο ο κύριος ρόλος έχει ανατεθεί στον Θ. Πάγκαλο, τόσο για κοινωνικά θέματα όσο και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε στους υπουργούς του την ανάγκη:

* Να μην κρύβουν τα προβλήματα.
* Να δείχνουν αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο.
* Να συνεννοούνται πριν ανακοινώνουν νομοσχέδια, για να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο.
* Να προτιμούν τις ανακοινώσεις από τις δηλώσεις.

Το τελευταίο έχει να κάνει με την παρατήρηση επιτελών του πως πολλοί υπουργοί ένιωσαν την ανάγκη να βγουν και να δώσουν συνεντεύξεις, λέγοντας πράγματα που δημιούργησαν σύγχυση. Φρόντισε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να τους επισημάνει ότι θα πρέπει να τοποθετούνται επί αποφάσεων και όχι επί σεναρίων και προθέσεων.

Η συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων, που θα μεταδίδει εικόνα στους έχοντες την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων, κρίθηκε απαραίτητη εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, της πρώτης επετείου από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο με τους λαθρομετανάστες.

Κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν σε αυτή οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ η κυβέρνηση θα συγκροτεί «σχήματα μάχης» κατά περίπτωση, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων κάθε φορά κυβερνητικών στελεχών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη στάση του ΚΚΕ. Η Α. Διαμαντοπούλου έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία ώρα καθυστέρηση, καθώς ήταν μπλοκαρισμένη από συνδικαλιστές του Περισσού. Ετσι, πρωταγωνίστησε στη σχετική συζήτηση μαζί με τον Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Α. Λοβέρδο.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, είπε πως «ξεκίνησαν την επίθεση από το βράδυ των εκλογών, επιχειρούν να μας βάλουν εμπόδια, βλέπουν την επιτυχία μας ως αντίπαλο»! Ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε πως το θέμα χρήζει αντιμετώπισης, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαστε εμείς που ανοίγουμε το μέτωπο».

Εγινε, ακόμη, απολογισμός των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης, ο οποίος κρίθηκε θετικός. Επαναβεβαιώθηκε η συνέπεια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς και η επιμονή στις αξίες της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης και της λογοδοσίας.

Προγραμματισμός
Οι υπουργοί εξειδίκευσαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και προσδιόρισαν τον προγραμματισμό τους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής θα αφορά στο έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά όσους βγάζουν κάτω από 13.000 ευρώ και θα ανέρχεται σε 1.300 ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε δύο δόσεις.

* Θα επανέλθει η λίστα φαρμάκων.
* Θα καταργηθούν οι ποινές για όσους φορούν κουκούλες.
* Θα προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το έργο που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, επισήμανε τα εξής:

Προχωράμε με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές που επιδιώκουμε, χωρίς να δεσμευόμαστε από λογικές και επιλογές του παρελθόντος. «Δεν θα γίνουμε εμείς απολογητές της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά όταν τέθηκε το θέμα των stage.

Συνδυάζουμε τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη με τις μεγάλες τομές και αλλαγές, για τις οποίες πήραμε εντολή από τον ελληνικό λαό, μέσα από συλλογική λειτουργία, διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση.

Προωθούμε το έργο μας με συνέπεια και με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στους χρόνους που έχουμε θέσει για την κοινωνία, το κράτος, την οικονομία.

Διυπουργική για τα Stage

Ειδικά για το θέμα των stage, συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί σήμερα σε Διυπουργική υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου και τη συμμετοχή του Γ. Ραγκούση και του Α. Λοβέρδου. Η κυβέρνηση μελετά το αν θα προχωρήσει στη μερική ή ολική κατάργηση του θεσμού και το αν θα δώσει κάποια μόρια σε όσους έχουν πολλά χρόνια.

«Εχουμε συνέχεια του κράτους, όχι συνέχεια της παρανομίας», τόνισε ο Π. Μπεγλίτης και έκανε λόγο για «κληρονομιά κοινωνικής ντροπής». Νωρίτερα, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο Γ. Πεταλωτής είχε ξεκαθαρίσει πως:

* Οποια stage ξεκίνησαν προεκλογικά θα σταματήσουν.
* Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο.
* Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο για το σύστημα που θα αντικαταστήσει τα stage.
* Θα καταργηθούν και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οποιος θεωρεί ότι θίγεται, μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μέσω της Δικαιοσύνης.«Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: