21.4.09

Εβδομάδα παθών για Μαξίμου ...

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση Παυλίδη, καθώς από την έκβασή της θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει μπροστά του το κρισιμότερο -στην πολιτική του πορεία, συνολικά- χρονικό διάστημα, καλείται να αποφασίσει άμεσα το εάν θα αναλάβει το πολιτικό ρίσκο και θα «στήσει» -παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές δημοσκοπήσεις- «διπλές κάλπες» τον Ιούνιο ή θα επιλέξει να τηρήσει μια πιο αμυντική στάση και να μεταθέσει για το φθινόπωρο τη διεξαγωγή της αναμέτρησης.
Εβδομάδα παθών για Μαξίμου
Ολα θα...

εξαρτηθούν από το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την υπόθεση Παυλίδη, αλλά και από το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Οι τρεις κρίσιμες ημερομηνίες που ουσιαστικά θα κρίνουν και τις πολιτικές εξελίξεις είναι οι εξής:

27 Απριλίου: Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη τη μέρα, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα καταθέσουν το πόρισμά τους στην ολομέλεια της Βουλής.

Οπως όλα δείχνουν, η πλειοψηφία θα αθωώσει τον πρώην υπουργό Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι δεν προέκυψαν σαφή στοιχεία που να τον συνδέουν με τις καταγγελίες περί εκβίασης και χρηματισμού.

28 Απριλίου: Θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή μη του κ. Αρ. Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει προηγηθεί η κατάθεση της σχετικής πρότασης από 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος του ΛΑ.Ο.Σ. θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις καθώς, εάν οι δέκα βουλευτές του κόμματος ψηφίσουν κατά της παραπομπής, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να ξεπεράσει τον «σκόπελο» και των διαρροών που ενδεχομένως να υπάρξουν μέσα από το δικό του κόμμα.

Προοπτική
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στελέχη του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη κάθε άλλο παρά στηρίζουν μια ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού.

2 Μαΐου: Στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία έχει προγραμματιστεί κατ αρχάς για τη συγκεκριμένη μέρα, ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Εάν έχει ξεπεράσει την υπόθεση Παυλίδη (πόρισμα και ψηφοφορία), είναι πιθανόν να αναβάλει για το φθινόπωρο τις εθνικές εκλογές, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει ανακόψει τη φθορά του κόμματός του.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός και δεν παραιτηθεί, θεωρείται βέβαιον ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουνίου με «όχημα» την ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.

Ο κ. Καραμανλής θα θέσει εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ τον πρώην υπουργό Αιγαίου, καθώς και τα πέντε στελέχη του κόμματός του που αντιμετώπισαν τις καταγγελίες για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει όλα τα πιθανά σενάρια κατά τη διάρκεια του «κύκλου» επαφών που έχει ήδη ξεκινήσει με τους κορυφαίους υπουργούς και με στελέχη της Ρηγίλλης.

Μέσα στις γιορτές του Πάσχα, επικοινώνησε -σύμφωνα με πληροφορίες- με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα και τον κ. Λ. Ζαγορίτη, ενώ μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα δει τους κ. Γ. Σουφλιά, Ντ. Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκη και Πρ. Παυλόπουλο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Περιοδεία στο εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση του προφίλ του

Εκτός συνόρων θα είναι -σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη έχει εκπονηθεί- ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Παυλίδη θα τις πληροφορείται μέσω των στενών συνεργατών του που θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα διαθέσει όλο τον χρόνο της παραμονής του στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες στις επαφές με τους κορυφαίους υπουργούς, αναχωρεί αύριο με τη σύζυγό του για τη Λευκωσία.

Στις 26 του μηνός θα μεταβεί στη Σόφια, όπου -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- θα συναντήσει τελικώς τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα και να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την ενέργεια.

Στις 27 του μηνός, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Τίρανα προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και στις 29 θα μεταβεί στη Βαρσοβία για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τέλος, στις 7 Μαϊου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα διεξαχθεί στην Πράγα.

Θεωρείται βέβαιον ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εκλογικά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να τονώσει την πολιτική του εικόνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταξίδι στη Σοφία ήταν μέχρι τελευταία στιγμή στον αέρα, καθώς η Αθήνα περίμενε από τη Μόσχα την επιβεβαίωση της παρουσίας Πούτιν.

TO ΠPOΓPAMMA KAPAMANΛH

Περιοδεία στο εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση του προφίλ του



Eκτός συνόρων θα είναι -σύμφωνα με το πρόγραμμα που ήδη έχει εκπονηθεί- ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Παυλίδη θα τις πληροφορείται μέσω των στενών συνεργατών του που θα παραμείνουν στην Aθήνα.



O κ. Kαραμανλής, ο οποίος θα διαθέσει όλο τον χρόνο της παραμονής του στην Aθήνα τις επόμενες ημέρες στις επαφές με τους κορυφαίους υπουργούς, αναχωρεί αύριο με τη σύζυγό του για τη Λευκωσία.



Στις 26 του μηνός θα μεταβεί στη Σόφια, όπου -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- θα συναντήσει τελικώς τον πρωθυπουργό της Pωσίας Bλ. Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα και να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την ενέργεια.



Στις 27 του μηνός, ο Eλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Tίρανα προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα οι υπουργοί Eξωτερικών των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και στις 29 θα μεταβεί στη Bαρσοβία για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος.

Tέλος, στις 7 Mαΐου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Kορυφής της Eυρωπαϊκής Eνωσης, η οποία θα διεξαχθεί στην Πράγα.



Θεωρείται βέβαιον ότι το Mέγαρο Mαξίμου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εκλογικά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού κ. Kαραμανλή, σε μια προσπάθεια να τονώσει την πολιτική του εικόνα.



Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ταξίδι στη Σοφία ήταν μέχρι τελευταία στιγμή στον αέρα, καθώς η Aθήνα περίμενε από τη Mόσχα την επιβεβαίωση της παρουσίας Πούτιν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: