21.4.09

Σαφάρι Εφορίας για 2,5 δισ. ευρώ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Σπύρος Δημητρέλης
530.000 φορολογούμενοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη...
Το κατώφλι της Εφορίας καλούνται να περάσουν 530.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος, η είσπραξη φόρων πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η απόδοση ΦΠΑ για το 2008, η υποβολή δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι οι φορολογικές υποθέσεις που πρόκειται να φέρουν τους παραπάνω φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις στο δημόσιο ταμείο.
Πρόκειται για την υλοποίηση του εισπρακτικού σχεδίου της κυβέρνησης μέσω...

ελέγχων, διασταυρώσεων και ειδικών ρυθμίσεων που στοχεύει στο να φέρει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, χρονικό σημείο στο οποίο, όπως έχει ομολογήσει εμμέσως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, θα κριθεί εκ νέου η κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα δημοσιονομικά πράγματα και κατ΄ επέκταση το εύρος του νέου πακέτου εισπρακτικών μέτρων για τη μείωση της δυσθεώρητης μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.

Με βάση όσα έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από την Εφορία θα περάσουν και θα βάλουν το χέρι στην τσέπη:

Κλείσιμο εκκρεμών χρήσεων
●415.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν με την απειλή του ελέγχου να πληρώσουν το φοροκαπέλο για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της επταετίας 2000-2006. Το υπουργείο με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο παρέτεινε τη ρύθμιση έως και τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να συνεχιστεί η αποστολή των σχετικών προσκλήσεων. Από τους συγκεκριμένους φορολογουμένους, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι θα βεβαιωθούν και θα εισπραχθούν σταδιακά περίπου 2 δισ. ευρώ. Ο ελάχιστος κατ΄ αποκοπήν φόρος για το κλείσιμο κάθε χρήσης κυμαίνεται από 200 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας. Να σημειωθεί ότι ήδη από τη ρύθμιση της περαίωσης έχουν βεβαιωθεί 1,3 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί περίπου 700 εκατ. ευρώ. Παράταση για ληξιπρόθεσμα χρέη
●50.000 φορολογούμενοι για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων έως τις 30 Ιουνίου. Με τη ρύθμιση οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη προς το Δημόσιο μπορούν να τα εξοφλήσουν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί με βάση τη ρύθμιση περίπου 860 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί 345 από αυτά. Από την παράταση της ρύθμισης εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα βεβαιώσει τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Εκπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ
●55.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι για έναν ή περισσότερους μήνες το 2008 ή στις αρχές του 2009 δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν απέδωσαν τον φόρο στο Δημόσιο. Οι παραπάνω φορολογούμενοι εντοπίσθηκαν από ειδικές διασταυρώσεις. Περίπου 46.000 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα ειδικά προσκλητήρια προς τους φορολογουμένους για την παροχή εξηγήσεων και την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ έχουν αρχίσει ήδη να αποστέλλονται από τις Εφορίες. Μαζί με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Μη υποβολή δήλωσης ΕΤΑΚ
●10.000 επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Εντοπίσθηκαν από τη ΓΓΠΣ έπειτα από επεξεργασία των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που υπέβαλαν στο παρελθόν. Οι προσκλήσεις στους στην Εφορία για έλεγχο και υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων του ΕΤΑΚ έχουν αρχίσει να αποστέλλονται.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: