29.5.21

Ποιοι παρακολουθούσαν τον Ρομάν Προτάσεβιτς...



...στις διακοπές του στην Ελλάδα...

Ένας γνωστός αντιφρονών δημοσιογράφος, ο οποίος απομακρύνθηκε παρά τη θέλησή του από επιβατικό αεροπλάνο που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία, παρακολουθούνταν από άγνωστα άτομα –πιθανόν... Λευκορώσους ή Ρώσους μυστικούς πράκτορες– επί μέρες στην Ελλάδα πριν από την πτήση, όπως πιστεύουν μέλη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Την Κυριακή, η Λευκορωσία «σήκωσε» μαχητικό αεροσκάφος με τη δικαιολογία μίας αβάσιμης απειλής για βόμβα, για να βγάλει από την πορεία της την πτήση της Ryanair, από την Αθήνα για το Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μινσκ, ο 26χρονος Ρομάν Προτάσεβιτς, συντάκτης αντιπολιτευτικού καναλιού στην πλατφόρμα Telegraph, συνελήφθη.


Ο Προτάσεβιτς, που ζούσε εξόριστος, επέστρεφε στο Βίλνιους τέσσερις μέρες μετά το τέλος ενός οικονομικού συνεδρίου στην Αθήνα, το οποίο παρακολούθησαν αρκετοί Λευκορώσοι αντιφρονούντες, γεγονός που οδήγησε Έλληνες πράκτορες να πιστεύουν ότι βρισκόταν υπό συνεχή επιτήρηση, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα.

Ακριβώς πριν από την πτήση, σύμφωνα με συναδέλφους του Προτάσεβιτς, ο δημοσιογράφος είδε άτομα να τον ακολουθούν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και να βγάζουν φωτογραφίες. Θεωρείται ότι αυτή η ομάδα παρακολουθούσε τον Προτάσεβιτς ώστε να προσδιορίσει πότε θα επιβιβαζόταν σε πτήση που θα περνούσε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Αξιωματούχοι της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ανέφεραν σε τοπικά έντυπα μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον τρεις άγνωστοι παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα από τη στιγμή της άφιξής του, πριν το συνέδριο στις 9 Μαΐου. Μετά το τέλος του συνεδρίου στις 16 Μαΐου, ο Προτάσεβιτς φαίνεται ότι πήγε διακοπές για μερικές μέρες στην Κρήτη με τη σύντροφό του, όπου βρίσκονταν και πάλι υπό «επιτήρηση» από πρόσωπα που θεωρείται ότι είναι μυστικοί πράκτορες, Ρώσοι ή Λευκορώσοι, είπε Έλληνας αξιωματούχος στο VICE World News.


«Είναι ξεκάθαρο, καθώς συγκεντρώνουμε το υλικό από κάμερες ασφαλείας ξενοδοχείων στην Κρήτη, αλλά και στο αεροδρόμιο, ότι παρακολουθούνταν από μυστικούς πράκτορες με ρωσικά διαβατήρια», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δρούσαν για τη Λευκορωσία και βοήθησαν στο να επιβεβαιωθεί ότι ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στο αεροπλάνο, καθώς αυτό περνούσε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας». Ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους από το αεροπλάνο, όταν προσγειώθηκε στο Μινσκ. Όταν η πτήση τελικά έφτασε στο Βίλνιους, αποκαλύφθηκε ότι τρεις ακόμη επιβάτες είχαν αποβιβαστεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

«Καταλάβαμε ότι το καθεστώς του Μινσκ λειτουργεί με όρους Σοβιετίας της δεκαετίας του ’70 και του ’80. Με ψυχροπολεμικές διαδικασίες που δεν είναι αποδεκτές το 2021», ανέφερε σε τοπικά μέσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την Τρίτη.

Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν θυμώσει, καθώς θεωρούν ότι παραβιάστηκαν άγραφοι κανόνες που απαγορεύουν τέτοιες επιθετικές πρακτικές εντός μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά με όλους, εκτός από την Τουρκία», είπε ο ίδιος αξιωματούχος που δεν έχει άδεια να συζητήσει το θέμα ανοιχτά. «Η συνεργασία με τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ είναι μια πολιτική και οικονομική αναγκαιότητα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια παράνομη επιχείρηση απαγωγής που έλαβε χώρα σε μεγάλο βαθμό στο έδαφός μας. Οι Έλληνες δεν θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κανέναν, αλλά συγκεντρώνουν όσα στοιχεία μπορούν για είναι μέρος της όποιας απάντησης δοθεί από την ΕΕ».

H EE ήδη έχει επιβάλει σωρεία κυρώσεων σε ό,τι αφορά τις πτήσεις από και προς το Μινσκ. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν επιτρέπουν οι πτήσεις τους να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όσο το ζήτημα ερευνάται.

«Η Ελλάδα δεν θα ηγηθεί ενός πολιτικού επεισοδίου, αλλά δεν θα παραιτηθεί από τα καθήκον της να προστατέψει τον πληθυσμό της και όσους βρίσκονται στο έδαφός της», είπε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών.

πηγη Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: