13.8.20

Τρεις τελείες και πολύ σας πάνε!...

Τρεις τελείες και πολύ σας πάνε!Άντα Ψαρρά, Δημήτρης Κανελλόπουλος

Οσοι ενδιαφερόμενοι περίμεναν την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το μονοπώλιο του Πρακτορείου «Αργος» δεν αναμένεται να διαφωτιστούν και πολύ για το καθεστώς ιδιοκτησίας του. Το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 7.8.2020 (αρ. φύλλου 3.315) με τον τίτλο «Λήψη απόφασης επί γνωστοποίησης συγκέντρωσης σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10 του ν. 3959/2011 και 3 του ν. 3592/2007, που αφορά στην...
απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί περιουσιακών στοιχείων της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία “ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (ΔΟΛ) Α.Ε.” από την εταιρία “ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ”», δημοσιεύει μεν το σύνολο της απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά δεν μπαίνει στον... κόπο να διαφωτίσει τους πολίτες για το ποιες είναι τελικά οι εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία πουλήθηκαν οι μετοχές του πρακτορείου.

Και μπορεί μεν και τα ποσά να σημειώνονται με τρεις τελείες λόγω του επιχειρηματικού απόρρητου, αλλά οι τρεις τελείες αντί της αναγραφής των εταιρειών είναι μια πολύ πρωτότυπη αποτύπωση της διαφάνειας, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και το ενδεχόμενο λειτουργίας ενός μονοπωλίου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ούτε ο πρώην μεγαλομέτοχος Β. Μαρινάκης έθεσε επίσημα θέμα απορρήτου και επομένως μάλλον η απόφαση της ακατανόητης διατήρησης της ανωνυμίας βαρύνει τον πρώην πρόεδρο κ. Κυριτσάκη, επί των ημερών του οποίου έγινε η πρώτη διαδικασία στην Ε.Α., η οποία και ολοκληρώθηκε με διάσκεψη στις 4.6.2018.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ε.Α. που αποτυπώνεται στο ΦΕΚ ήταν ήδη γνωστό, όπως δημοσιευμένα ήταν τόσο τα επιχειρήματα του Β. Μαρινάκη όσο και οι ενστάσεις /αμφιβολίες των άλλων εκδοτικών εταιρειών που κατέθεσαν τις θέσεις τους στην Επιτροπή.

Η απόφαση ενέκρινε ως νόμιμη την κατοχή του συνόλου των Μέσων που περιήλθαν στον Β. Μαρινάκη, επιβάλλοντας ωστόσο πρόστιμο διότι αυτό έγινε πριν ολοκληρωθεί η μελέτη και εκδοθεί η απόφαση της Ε.Α. Παράλληλα κατά πλειοψηφία διαπίστωσε για τους αναφερόμενους στο σκεπτικό λόγους ότι η εταιρεία «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ» κατέχει έμμεσο de facto κοινό έλεγχο στην εταιρεία διανομής Τύπου «ΑΡΓΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» με τους μετόχους αυτής και ομόφωνα διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας στην επιμέρους αγορά της διανομής Τύπου στην ελληνική επικράτεια.

Ομως η τύχη του διατακτικού του 2018 για την αυτεπάγγελτη έρευνα προς το παρόν αγνοείται, όπως αγνοείται και η τύχη της γνωμοδότησης και των συμπερασμάτων της Επιτροπής, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε την αλλαγή της νομικής μορφής του πρακτορείου διανομής ώστε να μην έχουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτό οι εκδότες-μέτοχοι. Για το αν θα λάβουν υπόψη τους αυτά τα συμπεράσματα ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση δεν βάζουμε και στοίχημα!

Το «διαφωτιστικό» ΦΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα:

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εις βάθος διερεύνησης της υπό κρίση πράξης, η ΓΔΑ απέστειλε επιστολές παροχής στοιχείων στον ελέγχοντα μέτοχο της Γνωστοποιούσας Ευάγγελο Μαρινάκη, στις εταιρίες «ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ IRIS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»και «ΜΕΛΛΟΝ GROUP (ΓΚΡΟΥΠ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», στο πρακτορείο διανομής τύπου ΑΡΓΟΣ, στις τρεις εταιρίες στις οποίες η Γνωστοποιούσα πώλησε τις μετοχές της εταιρίας ΑΡΓΟΣ Α.Ε. τις οποίες απέκτησε δυνάμει της υπό κρίση πράξης και συγκεκριμένα στις εταιρίες […], […] και […], στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας […], στην εταιρία [...] η οποία αποτελεί μέτοχο της ΑΡΓΟΣ, καθώς και σε δεκαπέντε (15) εκδοτικές εταιρίες και συγκεκριμένα στις: […].

Το συνολικό τίμημα της εν λόγω πράξης, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των μεταβιβαζόμενων στοιχείων της Ομάδας Ενεργητικού Β′, ανήλθε σε […] ευρώ, εκ των οποίων […] ευρώ αφορούν στην αξία των μεταβιβαζόμενων σημάτων, […] ευρώ αφορούν στην αξία των μεταβιβαζόμενων συμμετοχών της ΔΟΛ Α.Ε. σε τρίτες εταιρίες και […] ευρώ αφορούν στα λοιπά μεταβιβαζόμενα στοιχεία (μεταφορικά μέσα, πάγιος εξοπλισμός, αποθέματα και απαιτήσεις). Η δε χρηματοδότηση της συγκέντρωσης έγινε με ίδια κεφάλαια, όπως αναφέρει η Γνωστοποιούσα (εταιρεία Μαρινάκη)...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: