2.5.24

Η ελληνική δεξιά δεν ξέρει να κάνει εξωτερική πολιτική...



Άρθρο της Ρένας Δούρου στο Παρόν της Κυριακής...

Η ελληνική Δεξιά όχι μόνο δεν ξέρει να κάνει εξωτερική πολιτική αλλά σήμερα η ΙΧ εξωτερική πολιτική του Πρωθυπουργού συνιστά τρωτό σημείο για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η εγκατάλειψη του Κυπριακού. Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων σε άρθρο της στο Παρόν της Κυριακής, η Ρένα Δούρου, Τομεάρχισσα Εξωτερικών και βουλεύτρια Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. 

“Η εγκαθίδρυση από τις διαδοχικές κυβερνήσεις Μητσοτάκη του δόγματος του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου, η στρατιωτική ανάμειξη στον πόλεμο της Ουκρανίας με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών μας στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία που επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίησή τους, η απομάκρυνση από πάγιες αρχές της διπλωματίας μας και η υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως γέφυρας, πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, η ουσιαστική εγκατάλειψη του Κυπριακού, η ανατροπή παραδοσιακών συμμαχιών και η εγκατάλειψη της εποικοδομητικής πολυμερούς διπλωματίας της κυβέρνησης Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019, συνθέτουν την επικίνδυνη ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη”.

Μυστική διπλωματία, υποχωρητικότητα απέναντι στις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και προσέγγιση “προκεχωρημένου φυλακίου” αποτελούν τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, παρατηρεί η ίδια, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως την απολογητική αντίδραση του ΥΠΕΞ στην προκλητική αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης που αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο, επαναφέροντας την ατζέντα της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

 Την εξυπηρέτηση σχεδιασμών υπερατλαντικών συμφερόντων στην Ευρώπη σε βάρος των εθνικών συμφερόντων με την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, με όρους αδιαφάνειας. Ή τη μη κύρωση των Μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία, κάτι που μαρτυρά την ανυπαρξία συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής στα Βαλκάνια για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε μια περιοχή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αυξανόμενης τουρκικής επιρροής. 

“Όμως αυτό δεν αποτελεί νομοτέλεια. Μπορεί να αλλάξει. Και η αρχή μπορεί να γίνει με το καθαρό μήνυμα στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου. Με τη μαζική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί η πατρίδα μας αξίζει την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που επιβάλλει η πολυπολική πραγματικότητα. 

Την εξωτερική πολιτική της σύγχρονης πατριωτικής Αριστεράς που δεν κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: