25.5.22

Λεωφορείον ο φόβος...


Οι Γερμανοί παιδίατροι διαμαρτύρονται για απόπειρα «εκφοβισμού και τρομοκράτησης» της κοινής γνώμης με την ευλογιά των πιθήκων και εκτιμούν πως «πιθανότατα δεν υπάρχει μια νέα... επιδημία μπροστά μας». Εξαπλώνεται, όμως, πάλι, ο ιός της συνωμοσιολογίας.

Ο Μπιλ Γκέιτς ήξερε όταν προειδοποιούσε το περασμένο φθινόπωρο για τη βιοτρομοκρατία, κάτι ξέρουν και οι ΗΠΑ, που παρήγγειλαν 13 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Jynneos της Bavarian Nordic, την οποία ο Άντονι Φάουτσι, ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, είχε χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. δολ. -μαζί με την Acambis- για έρευνα στο εμβόλιο της ευλογιάς, σίγουρα ήξερε από τον Νοέμβριο του 2021 και το ΝΤΙ (Nuclear Threat Initiative), μία δεξαμενή σκέψης (ή ΜΚΟ;). Ιδίως το τελευταίο γνωρίζει δόξες μεγάλες, λόγω έκθεσης αναρτημένης στον ιστότοπό του (https://www.nti.org/wp-content/ uploads/2021/11/NTI_Paper_BIO-TTX_ Final.pdf), η οποία περιγράφει ένα υποθετικό σενάριο πανδημίας από έναν τροποποιημένο ιό ευλογιάς των πιθήκων, που έπεσε στα χέρια τρομοκρατών. Η σελίδα 12 της έκθεσης, που τοποθετεί το ξέσπασμα στις 15 Μαΐου 2022 -σε μια υποθετική χώρα-, φέρει τα μεγαλύτερα δώρα. Επισκεψιμότητας.

Δεν ξέρω τι γνώριζε ο μεγαλύτερος ιδιώτης χρηματοδότης του ΠΟΥ, αλλά η συζήτηση για «το καταστροφικότερο όπλο του βιολογικού πολέμου, τον ιό της ευλογιάς» (Δ. Τριχόπουλος, 2001) είναι πολύ παλιά, το Χόλιγουντ έχει κάνει ωραιότατη δουλειά, γι' αυτό και δεν αγοράζω κάθε μαϊμουδιά.

Αλλού είναι το θέμα και όχι σε σκοτεινά σχέδια και μυστήρια τρένα. Η ανησυχία, με τα νεύρα από τον κορονοϊό ακόμη κουρδισμένα, είναι φυσιολογική. Η μεγέθυνση, όμως, κάθε καινούργιας απειλής, ακόμη και πιθανότατα μικρής για τον γενικό πληθυσμό, σμικρύνει τη μεγάλη εικόνα, με ομαλό και ανεπαίσθητο τρόπο.

Στη μεγάλη εικόνα, η αξιοποίηση του φόβου από τις κάθε λογής εξουσίες στήνει κανόνα...

Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: