30.5.22

Οι χαρτογιακάδες και η γκάφα του ΥΠΕΞ...


Χαίρετε, θα σας διηγηθώ -με όσα περισσότερα στοιχεία μπορώ, χωρίς να προδώσω τις πηγές μου- ένα πολύ αποκαλυπτικό παρασκήνιο το οποίο αποδεικνύει πως η βλακεία και ο… ενδοτισμός κάποιων «χαρτογιακάδων» μπορούν να δημιουργήσουν ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και να βάλουν έναν ολόκληρο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η... ναυτιλία μας, σε περιπέτειες. 

Θυμάστε, φαντάζομαι, το ρωσικό πλοίο που πριν από λίγο καιρό έδεσε, λόγω βλάβης που προκλήθηκε εξαιτίας θαλασσοταραχής, στο λιμάνι της Καρύστου. Λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία το σκάφος -που μετέφερε πετρέλαιο- δεσμεύτηκε, αλλά αφού ελέγχθηκαν τα χαρτιά του και αποδείχθηκε ότι η εταιρία -στην οποία είχε μεταβιβαστεί πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία- δεν ενέπιπτε στις κυρώσεις, η «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» ζήτησε την αποδέσμευσή του.

Γιατί μπλέξαμε με τους Ιρανούς

-Εκεί, όμως, που το πλοίο ετοιμαζόταν να λύσει κάβους και εμείς, ως χώρα, να πούμε «ουφ, καλά που δεν μπλέξαμε…», πετάγονται οι Αμερικανοί και λένε «μην το αφήσετε να φύγει, γιατί ναι μεν το πλοίο δεν έχει πρόβλημα με τα χαρτιά του, αλλά το φορτίο του είναι ιρανικό πετρέλαιο που εμείς θεωρούμε ότι μες τα έσοδά του η Τεχεράνη χρηματοδοτεί τρομοκράτες». Η «Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος» απάντησε ότι το υπερατλαντικό αίτημα, που έφθασε στο «άψε σβήσε» με τη μορφή της δικαστικής συνδρομής, «είναι νομιμοφανές, αλλά όχι νόμιμο». Εισηγήθηκε μάλιστα να αφεθεί το πλοίο να πλεύσει ελεύθερο διότι «εδώ είναι ευρωπαϊκή επικράτεια και η ΕΕ δεν έχει βάλει τέτοιες κυρώσεις στο Ιράν». Εξωδίκως, μάλιστα, ακούστηκε η πρόταση πως «αν θέλουν οι Αμερικανοί, ας το σταματήσουν στα διεθνή ύδατα και όχι σε δικό μας λιμάνι…».

Αδιαφορία ή… ανοσία; Ιδού η απορία

-Οι γραφειοκράτες, όμως, του ΥΠΕΞ και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είδαν την υπόθεση πολύ… στενόμυαλα (αν όχι και αδιάφορα) με αποτέλεσμα να μην το αφήσουν να φύγει. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν εκδόθηκε απόφαση με την οποία άρχισε η μετάγγιση του πετρελαίου από το πλοίο με σκοπό να κατασχεθεί. (Ορισμένοι μυαλωμένοι δικοί μας μίλησαν για «νόμιμη πειρατεία», πλην, όμως, στου κουφού την πόρτα…). Οι Ιρανοί, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, μόλις έμαθαν ότι το πετρέλαιο κατασχέθηκε, εξεμάνησαν και ως αντίποινα προχώρησαν στο ρεσάλτο προς τα δύο πλοία μας που έπλεαν στα νερά τους. 

Τα ελληνικά πλοία κατασχέθηκαν και οι ναυτικοί που τα επανδρώνουν είναι όμηροι και θα είναι μέχρι να βρεθεί λύση σε αυτό το μεγάλο διπλωματικό μπέρδεμα -το περιγράφω όσο πιο ήπια γίνεται…- το οποίο προκλήθηκε από τον συνδυασμό κουταμάρας και ενδοτισμού που διακατέχει πολλούς χαρτογιακάδες του ελληνικού Δημοσίου. Αν είχαν ακούσει την «Αρχή για το ξέπλυμα», που -όπως και να το κάνει κανείς- κάτι παραπάνω ξέρει για τέτοια θέματα, τώρα δεν θα έτρεχαν και δεν θα έφθαναν οι κύριοι αυτοί, που ελπίζω να υποστούν τις συνέπειες που αρμόζει στις πράξεις τους (ή μήπως στην απραξία τους, που τους οδήγησε να δεχθούν άκριτα τις «λογικές του Σερίφη»)...

Darkroom

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: