30.5.22

"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"...Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ' τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με βασικό θέμα το υπό συζήτηση 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικά το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο...

Προσεχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους για «την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» και απαντώντας στις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα νησιά είπε:  «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αισιόδοξος για συμφωνία, ζητά πλαφόν στο αέριο

Όσον αφορά στα ενεργειακά ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και έταξε και πάλι βοήθεια στους καταναλωτές που βλέπουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη σύνοδο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν «τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ενέργειας».« Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».     

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου σχεδίου REPowerEU, «το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)». 

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» είπε και συμπλήρωσε πως μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους. 

«Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες» δήλωσε ο πρωθυπουργός και έκανε αναφορά στην ψήφιση της φορολόγησης με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. »Θα είναι κι αυτοί πρόσθετοι πόροι οι οποίοι θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε.

Τέλος, όσον αφορά στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών-μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: