30.5.22

Το «άλλο κόμμα» του Αλέξη Τσίπρα...


...και μηνύματα στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ...

Το μήνυμα της αλλαγής σε όλα τα επίπεδα με κεντρικό στόχο μια καθαρή και χωρίς αμφισβητήσεις νίκη στις εκλογές εξέπεμψε με τις προτάσεις του για τα εκτελεστικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγχρόνως όμως, στην... πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του περιέγραψε και το μοντέλο μιας αυριανής προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σ’ αυτήν θα κατέχουν σημαντικές θέσεις ευθύνης, όπως εξήγησε, γυναίκες και νέοι άνθρωποι, εκπρόσωποι της οικονομίας, της επιστήμης και της τέχνης.

Σε γενικές γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι σχεδιάζει ένα «άλλο» κόμμα. Θέλει να είναι «αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στη δράση του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμά του» και την ίδια ώρα τα κλαδιά του να βλέπουν προς τον ήλιο-όπως είπε- της πολιτικής αλλαγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του Σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία.

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε μήνυμα στις τάσεις -καρικατούρες-όπως τις αποκάλεσε να γίνουν ρεύματα ιδεών και όχι οχήματα αναπαραγωγής στελεχών. «Έκανα μία πρόταση χωρίς να υπολογίζω τις τάσεις» φέρεται να απάντησε στην κριτική του Θ. Δρίτσα πως οι προεδρικές επιλογές δεν είναι συνθετικές, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του. Στο ίδιο πλαίσιο απάντησε αυστηρά και στον Παύλο Πολάκη όταν εκείνος σχολίασε πως η νέα γραμματέας Ράνια Σβίγκου δεν υποστήριξε τη διαδικασία της διεύρυνσης του κόμματος . «Δεν είσαι ο μοναδικός εκφραστής των 172.000 μελών» φέρεται να τού είπε.

Κάπως έτσι τα 70 λευκά στην κάλπη για τη νέα γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Γιώργο Βασιλειάδη εικάζεται ότι προήλθαν κυρίως από την «Ομπρέλα» αλλά και από ένα μικρό τμήμα των «προεδρικών». Οι δύο γραμματείς συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξης του 77% το οποίο από την Κουμουνδούρου θεωρείται πολύ ικανοποιητικό. Να σημειωθεί ότι οι δύο γραμματείς δεν είναι βουλευτές κι αυτό ήταν ένα από τα κριτήρια της επιλογής τους και μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές κι εκ των πραγμάτων δεν θα ενταχθούν σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην πρότασή του για την νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενέταξε τα 10 πρώτα σε σταυρούς μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ασφαλώς συνολικά 19 γυναίκες ακολουθώντας την πρωτοπόρο όπως την χαρακτήρισε απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ισάριθμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα όργανα. Για πρώτη φορά προτάθηκε για ανώτερο όργανο ο Παύλος Πολάκης που είχε έρθει πρώτος στις διαδικασίες για την περιφέρεια Κρήτης. Στο όργανο προτάθηκε ωστόσο και ο Ανδρέας Ξανθός επίσης από την Κρήτη, στέλεχος της Ομπρέλας.

Σε ό,τι αφορά τον απερχόμενο γραμματέα, ο Αλέξης Τσίπρας τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως διότι επί της θητείας του πενταπλασιάστηκαν τα μέλη του κόμματος και αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τού είχε ζητήσει να μην συνεχίσει στα ίδια καθήκοντα για να υπάρξει ανανέωση. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ενδεχομένως κι εντός της εβδομάδας θα εκλεγεί κι ένα μικρότερο πολιτικό όργανο 11 μελών που θα χαράσσει την στρατηγική του κόμματος. Σ’ αυτό εκτός του προέδρου θα συμμετέχουν ex officio και η γραμματέας και ο εκπρόσωπος Τύπου.

Με βάση τα αποτελέσματα για την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας πέραν της πρότασης του Προέδρου εκλέγονται οι Νίκος Φίλης και Αννέτα Καββαδία κι έτσι μένουν εκτός οι Στέφανος Τζουμάκας και Παναγιώτα Πανδή.

Πρώτη σε σταυρούς προτίμησης εκλέχτηκε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: