30.5.22

Τουρκία: Κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για επεκτατικές βλέψεις...


Μία ημέρα μετά τη φιέστα και το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη χθεσινή επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία συνεχίζει σε... έντονα προκλητικό «τέμπο». Σειρά πήρε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιτίθεται στον Νίκο Δένδια, κατηγορώντας τον ακόμη και για επεκτατικές βλέψεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή έγραψε:

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία».

Η ανάρτηση αυτή δεν… άρεσε στους Τούρκους και το υπουργείο Άμυνας της γείτονος τα… έβαλε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Το υπουργείο της Τουρκίας αναφέρει ότι, «αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη.

Η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται ως τέμενος επί αιώνες, βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453.

Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, ο γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500 και στην κατασκευή κινηματογράφων, εκθεσιακών αιθουσών, καταλυμάτων και αποθηκών στη θέση τους».

Προσθέτει δε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με χονδροειδείς ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη.

Τιμούμε τη μνήμη του Σουλτάνου Μωάμεθ το Προθητή και του ηρωικού στρατού του, που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη πριν από 569 χρόνια, με έλεος, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες»...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: