31.5.22

Το παρασκήνιο της επιλογής Σβίγκου...


Στον απόηχο των επιλογών Τσίπρα για τις θέσεις των δύο γραμματέων του κόμματος κινείται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου, που αποδείχτηκε κίνηση-ματ... από τον τέως πρωθυπουργό, συνέχισε και χθες να προκαλεί συζητήσεις τόσο ανάμεσα στις τάσεις όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυσαρεστημένοι στα social media εμφανίζονταν κατά κύριο λόγο πολλοί υποστηρικτές του προέδρου που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως ήταν μοναδική ευκαιρία για τη διεύρυνση να προταθεί ως γραμματέας ένα άτομο που έχει αναφορές σ’ αυτήν και όχι κάποιος ή κάποια από τον κομματικό σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να δείξει πως ο σχεδιασμός που έχει για το κόμμα είναι υπεράνω των τάσεων και της οποιασδήποτε ατζέντας. Γι’ αυτό άλλωστε και σήκωσε το γάντι σε όλους εκείνους που αμφισβήτησαν την πρότασή του, είτε από το προεδρικό μπλοκ (Πολάκης) είτε από την «Ομπρέλα» (Βούτσης, Δρίτσας).

Η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο κόμματος περισσότερο έδειξαν να ενοχλούνται οι της «Ομπρέλας» από την επιλογή της Ράνιας Σβίγκου παρά οι προεδρικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλόγιζαν στην 39χρονη γραμματέα το γεγονός ότι «δεν τους ενημέρωσε για την πρόταση», όπως μας μεταφέρθηκε από στέλεχος της τάσης. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε το βράδυ του Σαββάτου και μετά τη θετική ανταπόκριση υπήρξε ενημέρωση από τον πρόεδρο σε κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας» το πρωί της Κυριακής, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Η υποψηφιότητα Φίλη

Σε κακή συνεννόηση φαίνεται πως οφείλεται επίσης η απουσία του Νίκου Φίλη από την πρόταση του προέδρου για την Πολιτική Γραμματεία. Ο τομεάρχης Παιδείας εκλέχτηκε τελικά, καθώς η «Ομπρέλα» ήταν εκείνη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μαζί με τις υπόλοιπες των Αννέτας Καββαδία, Πάνου Λάμπρου και Μιχάλη Σαμπατακάκη. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που είχαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» πριν από τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής η απόφαση ήταν να μην είναι υποψήφιος ο Νίκος Φίλης, καθώς υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να μη βγει κάποιο από τα στελέχη πρώτης γραμμής της τάσης λόγω της ποσόστωσης φύλου. Η «αποδέσμευση» της Ράνιας Σβίγκου μέσω της πρότασης Τσίπρα βοήθησε τελικά προς αυτή την κατεύθυνση και έδωσε την ευκαιρία στην «Ομπρέλα» να βγάλει περισσότερα από 8 στελέχη στην Πολιτική Γραμματεία (10).

«Η Ράνια Σβίγκου θα είναι μια εξαιρετική γραμματέας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα είναι η γραμματέας που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε από την πλευρά του ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας από την πλευρά του τις προτάσεις Τσίπρα ο Νίκος Παππάς μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», επισήμανε πως «αποτελεί μια επιλογή σύνθεσης και ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως, αφού βγήκαμε από ένα συνέδριο με πολύ ξεκάθαρες επιλογές και αποφάσεις, με τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν στα δημοκρατικά κόμματα, πορευόμαστε με ενότητα»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: