25.5.22

Ερχεται πολύ θερμό καλοκαίρι...


Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κάνει ξεκάθαρο σε κάθε ευκαιρία πως έχει σκοπό να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα στα ύψη και αυτό είναι κάτι που έχει... σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις του «Σουλτάνου» υπό τον φόβο ενός «θερμού» καλοκαιριού.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν αποτελούν, ουσιαστικά, τη φυσική συνέχεια της κλιμάκωσης των προκλήσεων από τουρκικά μαχητικά - έφτασαν μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη - ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά και έπεται - όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί - έξοδος τουρκικού ερευνητικού στην καρδιά του Αιγαίου. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι όλο και αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα προσφυγικές ροές, εξέλιξη που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην Αθήνα που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες προηγούμενων ετών.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως ο Ερντογάν αυτή την περίοδο «παίζει τα ρέστα» του και αυτό μπορεί να τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο «Σουλτάνος» όντας πιεσμένος χτυπάει σε δυο μέτωπα τα οποία ουσιαστικά στο μυαλό του είναι ένα.

Το πρώτο μέτωπο είναι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, και φαίνεται πως για να πει «ναι» ζητά σημαντικά ανταλλάγματα. Ο τούρκος πρόεδρος, έχει το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και όσο οι απαιτήσεις του δεν έχουν βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση στον Λευκό Οίκο, εκείνος θεωρεί πως μπορεί να πιέσει και με την Ελλάδα (το δεύτερο μέτωπο), σε μια αμφιλεγόμενη στρατηγική και μένει να φανεί πού θα σταματήσει.

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που το εσωτερικό της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο αφού η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η οικονομία καταρρέει με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να σοκάρουν. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έστω και ανεπίσημα βρίσκεται στο 160%, η υποτίμηση της λίρας ξεπέρασε την τελευταία εβδομάδα το 9% και την ίδια στιγμή η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες πάνω από 5 δισ. δολάρια από το απόθεμα. Όσο για τα κρατικά ομόλογα; Βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 14 ετών.

Οι προσωπικές επιθέσεις κατά του Μητσοτάκη και το «θερμό» καλοκαίρι

Τα όσα λέγονται από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από Τούρκου αξιωματούχους κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν είναι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπήκε στο στόχαστρο της Τουρκίας καθώς το ταξίδι στις ΗΠΑ, απέδωσε καρπούς σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα.

«Θα μπορούσε κάποιος να το ερμηνεύσει (σ.σ. τις δηλώσεις Ερντογάν) ως αφετηρία σκηνικού έντασης το οποίο έχει ξεκινήσει βεβαίως πριν από τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου. Έχουμε υπερπτήσεις, παραβιάσεις συνεχώς, έχουμε τις εκάστοτε τοξικές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας» δήλωσε (ΕΡΤ) ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Ίσως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα ‘κακό’ καλοκαίρι, το οποίο, εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα ξεκινήσει μάλλον από την Κύπρο. Γιατί εκεί έχουν νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια, έχουμε την αναγγελία της εξόδου του γεωτρύπανου… Όπως και στο παρελθόν, πάντα από την κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία και αυξάνει, κλιμακώνει την ένταση» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Υφαντής, είναι «δεύτερη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός είναι στόχος προσωπικών επιθέσεων. Είναι ανησυχητικό»...

reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: