20.8.21

Η παραλλαγή Δ αύξησε τα επίπεδα άγχους...



...για τον Covid στις ΗΠΑ...
 
Η επέλαση της παραλλαγής «Δέλτα» εκτίναξε τα επίπεδα άγχους στους Αμερικανούς στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο χειμώνα, διαπιστώνει μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ.

Η έρευνα για λογιαριασμό του... Associated Press βρήκε επίσης ότι η πλειοψηφία των  ενηλίκων Αμερικανών θέλει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όσους παρακολουθούν ταινίες, αθλήματα, συναυλίες και άλλες πολυπληθείς εκδηλώσεις, για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνα, καθώς και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, εστιατόρια, καταστήματα και κρατικά γραφεία.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 41% είναι «εξαιρετικά» ή «πολύ» ανήσυχοι για τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους μήπως και μολυνθούν από τον ιό. Πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με το 21% που δήλωνε ανήσυχο τον Ιούνιο, και περίπου το ίδιο με τον Ιανουάριο, κατά την τελευταία σημαντική έκρηξη κρουσμάτων στη χώρα, όταν το 43% δήλωνε εξαιρετικά ή πολύ ανήσυχο.

«Δεν θα το έλεγα αυτό πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος όσο ήμουν για την ικανότητα της Αμερικής να φροντίζει τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπάουερς, 42χρονος επιχειρηματικός αναλυτής σε προάστιο του Φοίνιξ. Ο Μπάουερς, ένας Δημοκρατικός, και η σύζυγός του, δασκάλα σε δημόσιο σχολείο, εμβολιάστηκαν νωρίς αλλά ανησυχούν για άλλη μια φορά για τις κόρες τους, ηλικίας 7 και 9 ετών, καθώς ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας στην οποία ζουν υπέγραψε νόμο για να εμποδίσει τις σχολικές περιοχές να επιβάλλουν μάσκες, πόσο μάλλον εμβόλια.

Σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς δηλώνουν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του COVID-19 για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή να παρακολουθήσουν πολυπληθείς δημόσιες εκδηλώσεις. Μόνο το ένα τέταρτο των Αμερικανών αντιτίθεται σε τέτοια μέτρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Περίπου 6 στους 10 υποστηρίζουν επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων εργάζονται σε νοσοκομεία, δομές υγειονομικής περίθαλψης, εστιατόρια και καταστήματα καθώς και των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών. Ελαφρώς χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια, αν και είναι περισσότεροι αυτοί που τάσσονται υπέρ παρά κατά. Συγκεκριμένα υπέρ είναι το 51% έναντι 28%.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 55% υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται με άλλους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους, ενώ το 62% υποστηρίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας ειδικά για εργαζόμενους που αλληλεπιδρούν με το κοινό, όπως σε εστιατόρια και καταστήματα. Το 85% των Δημοκρατικών και το 39% των Ρεπουμπλικάνων τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λίγο περισσότερο από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ, είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έως χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πλήρως εμβολιασμένο είναι λίγο παραπάνω από το μισό του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: