24.8.21

Απελπισία...


Ο πληγωμένος πλανήτης βγάζει φωτιές, πετάει καπνούς, πνίγει κόσμο με τρομερές πλημμύρες. Έργα ανθρώπων όλα αυτά. Αποτελέσματα πολιτικής και πολιτικών –οι οποίοι, βέβαια, δεν είναι μόνο κάποιοι τύποι, τύπου Τραμπ και Μπολσονάρου. Είναι πολλοί, είναι ποικιλόμορφοι, είναι διαχρονικοί. 

Μόλις τώρα, που... χαλάει το σύμπαν, κάτι ψελλίζουν για μέτρα. Αλλά η «εξέλιξη» και αυτοί που κρατούν τα κλειδιά τής παγκόσμιας οικονομίας, τους βγάζουν τη γλώσσα. Απόδειξη μια πληροφορία που περνάει στα ψιλά αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία: ότι ένα από τα πλέον επιβλαβή υλικά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο θερμικός άνθρακας, έχει γίνει τώρα –που οι πληγές της γης χαίνουν– ακόμα πιο περιζήτητος. Και αυτό αποτυπώνεται στην τεράστια αύξηση της τιμής του, η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε σε ποσοστά που φτάνουν ακόμα και στο 106%! 

Σε απόλυτους αριθμούς, για να γίνει κατανοητό αυτό, η τιμή του αυστραλιανού θερμικού άνθρακα ήταν στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου 46 δολάρια ο μετρικός τόνος και τώρα οδεύει προς το ιστορικό ρεκόρ τού 2007 που ήταν 195 δολάρια. 

Αυτό το τεράστιο άλμα, γίνεται σε μια στιγμή που η ζωή στον πλανήτη συνεχώς δυσκολεύει και η Φύση ουρλιάζει με όλα τα μέσα της για το κακό που της κάνουν: με βιβλικές πλημμύρες, θερμοκρασίες υψικαμίνου, ξηρασίες ερημοποίησης, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο των πάγων. Απελπισία... 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της τιμής του θερμικού άνθρακα σε διάφορες συγκυρίες, όπως είναι η μείωση της παραγωγής του, η ξηρασία στην Κίνα που έθεσε εκτός λειτουργίας μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της, και άλλα. Όπως και να έχει, ο ο.ά. παραμένει υλικό μεγάλης ζήτησης...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: