27.1.21

Επικοινωνιακό σόου Κικίλια...


Ντάνι Βέργου

Όλα πηγαίνουν ρολόι σχετικά με τους εμβολιασμούς, αν πιστέψουμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας που περιόδευσε χθες σε μονάδες της πρωτεύουσας, διαβεβαιώνοντας για... την ικανοποίηση των πολιτών. 

Ποσώς ενδιαφέρουν τις κοινωνίες, οι οποίες κινδυνεύουν από την πανδημία αλλά και από τη βαθιά οικονομική κρίση, τα διάφορα παιχνίδια των φαρμακοβιομηχανιών, που λειτουργούν με ένα και μοναδικό κίνητρο, το κέρδος. Αυτό και μόνο αυτό είναι η αιτία της θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ της βιομηχανίας των εμβολίων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που τους επιτρέπουν να αλωνίζουν ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, και παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες ολόκληρος ο πλανήτης.

 Ετσι, έρχεται ορμητικά στο προσκήνιο η σταθερή πρόταση -από τις αρχές της πανδημίας, τον προηγούμενο Μάρτιο- του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλου, «πρόταση που παραμένει επίκαιρη», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στην «Εφ.Συν.», «τα εμβόλια να γίνουν δημόσιο αγαθό» (4/1/2021). Πρόταση με την οποία συντασσόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Απρίλιο, με κοινό άρθρο του με τον καθηγητή στη γερμανική «FAZ», πρόταση την οποία όμως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ -πρόσφατα- την επανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «ανεδαφική».

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμενε μέχρι προχθές ότι όλα πηγαίνουν... ρολόι με τον εμβολιασμό στη χώρα, ότι παρόλο που «ο ρυθμός του εμβολιασμού εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα του εμβολίου», «θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα», οπότε «ώς την αρχή του καλοκαιριού, το μεγαλύτερο μέρος των ευάλωτων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

 Σιγή ιχθύος χθες. Σε ένα (ακόμα) επικοινωνιακό σόου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τον Μ. Θεμιστοκλέους επισκέφτηκαν τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας και Πατησίων για να συγχαρούν το προσωπικό, να μας μεταφέρουν την ευχαρίστηση των πολιτών, να μας μιλήσουν για το «κύριο νόημα της υπηρεσίας του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια και στα Νοσοκομεία» που «είναι να εξυπηρετούμε τους πολίτες, κυρίως αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν»! 

Αλλά και για τον εμβολιασμό «που αποτελεί την ελπίδα μας για το αύριο σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία, την αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης Δημόσιας Υγείας που ζούμε» όταν «θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω» και (φυσικά) να συγχαρούν εαυτούς που «η στρατηγική μας υλοποιείται»! 

 Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία της χώρας οι χειρουργικές αίθουσες παραμένουν τροποποιημένες σε τύπου ΜΕΘ αίθουσες και τα χειρουργεία έχουν μείνει πίσω. Το σύστημα μιας νόσου καλά κρατεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη νοσηρότητα από άλλες ασθένειες. «Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πια να ισχύουν. Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους μέχρι νεωτέρας, χωρίς νέα ημερομηνία», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οπου φτωχός και η μοίρα του. 

«Οσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ... 

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: