30.1.21

Κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή...



... το αυταρχικό νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ...
Χωρίς αλλαγές στις βασικές του προβλέψεις (βάσεις εισαγωγής, φοίτηση για ν+2 χρόνια, πανεπιστημιακή αστυνομία υπό τον έλεγχο της ΕΛΑΣ) κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας που περιορίζει την πρόσβαση στα ΑΕΙ και θέλει να τα μετατρέψει σε... αποστειρωμένους επιτηρούμενους χώρους - Κυβερνητική αδιαλλαξία, παρά τις σφοδρές διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις

Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση το αδιάλλακτο πρόσωπο της και την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιχείρηση «αστυνομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια», περιορίζοντας ταυτόχρονα στην πρόσβαση των μαθητών στα ανώτερα ιδρύματα, στέλνοντας (από όσους αντέχουν οικονομικά) πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια.

Ετσι, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μία μόλις ημέρα μετά τα ογκώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις, παρά τις αντιρρήσεις πρυτάνεων, φοιτητών, καθηγητών και δεκάδων φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά την αντίθεση ακόμα και των ίδιων των αστυνομικών, το υπ. Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο του με τίτλο «εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» - που βρίθει ευφημισμών («προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος») όπως μας έχει συνηθίσει η Νέα Δημοκρατία

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τρίτη, ενώ στα σχετικά δελτία Τύπου το υπ. Παιδείας επιβεβαιώνει ότι... δεν κατάλαβε τίποτα από τις δεκάδες αντιδράσεις - που αναμένεται να κορυφωθούν αφού η κυβέρνηση επιλέγει και επίσημα πλέον τη γραμμή της σύγκρουσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία.

Ν. Φίλης: Έπρεπε να υπάρξει «νομοθετικό μορατόριουμ για να επανέλθει η ηρεμία στην Εκπαίδευση»

Μόλις λίγες ώρες πριν την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή, ο  τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε καλέσει την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να νομοθετεί δραστική περικοπή εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημίων, ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια και να περιμένει ότι δεν θα υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις. Την καλούμε ως βήμα ευθύνης, να περιοριστεί στα απαραίτητα για την πανδημία μέτρα επείγοντος χαρακτήρα και να πάψει να αντιμετωπίζει τη συγκυρία ως ευκαιρία και τους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία ως "εσωτερικό εχθρό"» (διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση).

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ...

πηγη left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: