28.1.21

Το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό...


Ναι στις πατέντες, ναι σε νέες «Sanofi»...
 Αδιανόητο να πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και κράτη και φαρμακευτικές εταιρίες να επιλέγουν τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα κέρδη. Απούσα και αλλού για αλλού η... ελληνική κυβέρνηση, αντί να πιέζει για τα εμβόλια, πρότεινε το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ως νέα μεγάλη ιδέα! 
 Τα 2.170.000 αγγίζουν σήμερα οι θάνατοι παγκοσμίως από τον κορονοϊό , ενώ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν ξεπεράσει τα 100.000.000! 

 Και αντί η παγκόσμια κοινότητα να συσπειρωθεί, ώστε το εμβόλιο να έρθει γρηγορότερα και ασφαλέστερα σε ΟΛΟ τον κόσμο, καθώς ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, ξεκίνησε ένας γεωπολιτικός και οικονομικός πόλεμος πάνω στα πτώματα των ανθρώπων και την οικονομική και κοινωνική τραγωδία: Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία (ως η κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησαν έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο για το ποια δύναμη και ποια εταιρία θα ανακαλύψει πρώτη το εμβόλιο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη διεθνή επιρροή με το μοίρασμα του εμβολίου! 

Ταυτόχρονα, οι εταιρίες, από εκεί που είχαν ξεχάσει τις έρευνες για τον Covid έως το τέλος του 2019, έπεσαν με τα μούτρα για την ανακάλυψη του εμβολίου, καθώς τα κέρδη θα είναι τεράστια. Σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, η πρώτη φαρμακευτική εταιρία που ρίχνει στην κυκλοφορία ένα νέο φάρμακο, κερδίζει τα δυο τρίτα της αγοράς, ενώ οι ανταγωνιστές της που θα ακολουθήσουν θα μοιραστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο το ένα τρίτο.

 Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί αυτή η αοριστία των συμβολαίων και τα μεγάλα λόγια από τις εταιρίες και τις κυβερνήσεις για τα …δισεκατομμύρια των δόσεων! Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για προπαραγγελίες από το υστέρημα των πολιτών, χρονοδιαγράμματα με ακρίβεια ημερών που δεν τηρούνται χωρίς κανένας να λογοδοτεί, θριαμβολογίες για το τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση (που απέτυχε και στο θέμα των εμβολίων), υποσχέσεις ότι «η πανδημία τελειώνει» και τόσα άλλα! Και τώρα ο καυγάς μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι είναι ριγμένοι στη μοιρασιά, με τις εταιρίες να προτιμούν χώρες που τα συμβόλαια μαζί τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και αυτό το Ισραήλ. 

 Η απόφαση, μάλιστα, του Τζο Μπάιντεν, εν αντιθέσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, να καταστήσει τον εμβολιασμό το πρώτο εθνικό θέμα της χώρας του, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει προσεχώς ακόμα πιο μεγάλο ανταγωνισμό και, συνεπώς, ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα! 

 Κάτω από τη μεγάλη πίεση που αρχίζει να υφίσταται από τους πολίτες της, αλλά και από την όλο και καταστροφικότερη πορεία της οικονομίας της, η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε την Pfizer/BioNTech να συμφωνήσει με τη Sanofi ώστε η γαλλική φαρμακευτική εταιρία να συμμετέχει στην κοινοπραξία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της για την παραγωγή εκατό εκατομμυρίων εμβολίων επιπλέον! 

Τέτοιες κινήσεις είναι θετικό να πολλαπλασιαστούν, ωστόσο ακόμα πιο θετικό είναι να εξαγοραστεί η πατέντα και να δοθεί προς χρήση και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες, που μπορεί να το παράγουν. Το υποστηρίζει –και σωστά- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το είχε υποστηρίξει ο Ηλίας Μόσιαλος και τον είχε υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που, περιέργως πώς, αμέσως μετά έκανε πίσω! 

 Η δε ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τα εμβόλια που εξασφάλισε, λες και δεν είχε καταλάβει απολύτως τίποτε για το τι συμβαίνει! Και αντί να δίνει μάχες στις Βρυξέλλες και να πιέζει για τα εμβόλια, έκανε σημαία το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για το οποίο κυρίαρχα μέσα στη χώρα πανηγύριζαν και το είχαν πρώτο θέμα επί μια εβδομάδα και βάλε! Η Αθήνα, ακόμα και τώρα, οφείλει να αφήσει την επικοινωνία και να ασχοληθεί με την ουσία...

 Βασίλης Σκουρής 
ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: