1.11.19

Αυτό ήταν το πρώτο δημοσιευμένο γυμνό στην ιστορία!...

Το θέμα «γυμνό» και Τύπος έχει περάσει από χίλια κύματα. Πλέον είμαστε στο επίπεδο «γυμνό» και «διαδίκτυο», το οποίο σηκώνει μεγάλη κουβέντα ενώ η Google αλλά και το Facebook έχουν εδώ και καιρό θέσει περιορισμούς.

Ποιο ήταν όμως το...
πρώτο γυμνό στην ιστορία των ΜΜΕ; Παγκοσμίως. Ναι, το ξέρουμε και έγινε… σαν σήμερα, πριν από 123 χρόνια!

Το «National Geographic» το γνωρίζετε. Εκδίδεται συνεχώς από το πρώτο τεύχος του το 1888, που κυκλοφόρησε μόλις εννέα μήνες μετά την ίδρυση της ίδιας της ομώνυμης εταιρείας. Περιέχει κυρίως άρθρα γεωγραφίας, ιστορίας και παγκόσμιου πολιτισμού και είναι γνωστό για το κατοχυρωμένο κίτρινο πλαίσιο στο εξώφυλλό του και για την ευρεία χρήση εντυπωσιακών φωτογραφιών, δημιουργημένων από κορυφαίους φωτογράφους.

Το πρώτο τεύχος του «NG» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1888 ενώ από το 1905, που περιείχε αρκετές ολοσέλιδες εικόνες του Θιβέτ, το περιοδικό άλλαξε από ελάχιστα εικονογραφημένη έκδοση παρόμοια με ερευνητικό επιστημονικό περιοδικό, σε περιοδικό στο οποίο κυριαρχούν οι εικόνες, και έγινε πολύ γνωστό για αυτή τη μορφή του.

Το 1959 άρχισε να παρουσιάζει μικρές φωτογραφίες στο εξώφυλλο, που αργότερα μεγάλωσαν, ώστε να το καταλαμβάνουν ολόκληρο, με διατήρηση μόνο του κίτρινου πλαισίου. Στην εμβληματική φωτογραφία του εξωφύλλου οφείλεται πιθανότατα ως ένα βαθμό το ότι τα παλαιά τεύχη του «National Geographic» κρατούνται συχνά για χρόνια από τους συνδρομητές του ή πωλούνται σε καταστήματα μεταχειρισμένων εντύπων σε υψηλές τιμές, ως συλλεκτικής αξίας αντικείμενα.

Αυτό ήταν το πρώτο δημοσιευμένο γυμνό στην ιστορία!

Το… πιάσατε λοιπόν το υπονοούμενο. Από το «National Geographic» δημοσιεύτηκε, σαν σήμερα το 1886, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, φωτογραφία με γυμνά στήθη. Το περιοδικό απαθανάτισε τα συγκεκριμένα σημεία μιας γυναίκας Ζουλού, σε ρεπορτάζ για τις φυλές της Νότιας Αφρικής…

dailymedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: