30.11.19

Η νέα ηγεσία του SPD θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ...


Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα τη νέα ηγεσία τους, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους να κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το δίδυμο που θα...
αναλάβει τα ηνία του SPD μπορεί να κρίνει το μέλλον του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού του κόμματος με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ, όπως και το μέλλον της καγκελαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς και η συνυποψήφιά του η βουλευτής του κρατιδίου του Βραδεμβούργου Κλάρα Γκέιβιτς διαφαίνονται ως το ζευγάρι που αποτελεί το φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας που έγινε για την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Το δίδυμο Σολτς και Γκέιβιτς υποστηρίζει τον συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Ωστόσο η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών για τέσσερα χρόνια σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με την Μέρκελ έχει κάνει πολλά από τα μέλη του SPD να πιστεύουν ότι είναι καιρός να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε το κόμμα τους να έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανασυγκροτηθεί και να ξαναχτίσει την εκλογική του βάση.

Οι αντιτιθέμενοι στην παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν συσπειρωθεί γύρω από το έτερο υποψήφιο δίδυμο για την ηγεσία του κόμματος που μετείχε στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και της βουλευτού του SPD Σάσκια Έσκεν.

Σήμερα το SPD θα ανακοινώσει ποιο από τα δύο ζευγάρια θα ηγηθεί του κόμματος.

Μια νίκη των Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν στην ψηφοφορία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την κατάρρευση του συνασπισμού του SPD με την Μέρκελ.

Στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επικυρωθεί η ανάληψη της ηγεσίας από το ζευγάρι που εξέλεξαν τα 425.630 μέλη του SPD, όπως και να εξεταστεί ο μελλοντικός ρόλος του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μια διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής Μέρκελ και να οδηγήσει είτε σε νέες εκλογές, είτε σε μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η κρίσιμη ψηφοφορία για την ηγεσία του SPD έγινε έξι μήνες μετά την παραίτηση της επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες, η οποία είχε πείσει ένα επιφυλακτικό SPD να συμμετάσχει ξανά σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα CDU και CSU, αλλά δεν κατάφερε να αυξήσει την υποστήριξη του κόμματος από τους ψηφοφόρους.

Το SPD έχει για περισσότερα από 20 χρόνια να ηγηθεί ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γερμανία μετά την άνοδο στην εξουσία του τότε καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, έπειτα από την εκλογική του νίκη με 40,9%, η οποία άνοιξε το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πρασίνους.

Ωστόσο έκτοτε έχει μειωθεί η υποστήριξη του εκλογικού σώματος προς τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μετά την πτώση τους σε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό 20,5% στις εκλογές του 2017, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν τώρα ποσοστό υποστήριξης μόλις 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το δημόσιο δίκτυο ZDF.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ηγεσία του SPD αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: