30.11.19

Σεισμός Αλβανίας: Τέλος οι έρευνες...


Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Όπως μεταδίδει το...
Associated Press εκτιμάται πως δεν υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

Ο επίσημος αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του είναι 50, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Επίσης, υπάρχουν περίπου 2.000 τραυματίες. Όπως έγινε γνωστό 41 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Κατά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη, ο Αλβανός πρωθυπουργός, είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 900 κτίσματα στο Δυρράχιο και περισσότερα από 1.465 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Εξ αυτών περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Κόσοβο ή σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Παράλληλα άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα κτίρια και έκανε λόγο για παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τους διασώστες που έσπευσαν για βοήθεια από άλλες χώρες. «Πρέπει να ευχαριστήσω τις ομάδες διασωστών που ήρθαν από το εξωτερικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τους κατοίκους από τα ερείπια. Αυτό βέβαια δεν μειώνει το έργο των δικών μας σωστικών συνεργείων, αλλά οι στρατιώτες χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία», δήλωσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: