30.11.19

Η επιχείρηση Λαγονήσι...


Ο Γιάννης Μαρής παίρνει συνέντευξη από τον στρατηγό της Χούντας του Ιωαννίδη, Φαίδωνα Γκιζίκη...

Ο Φαίδων Γκιζίκης ήταν ένας από τους στρατηγούς που στήριξαν το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Φίλος του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη βοήθησε με τον τρόπο του να...
επιβληθούν δύο χούντες. Στην δεύτερη μάλιστα έγινε και Πρόεδρος Δημοκρατίας, χωρίς εξουσίες, αφού όλες τις συγκέντρωνε ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ο αρχηγός της ΕΣΑ που μισούσε το προσκήνιο και κυβερνούσε από το παρασκήνιο. Τον έτρεμαν όλοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης έδωσε μία και μόνη συνέντευξη το καλοκαίρι του 1976 στον Γιάννη Μαρή και στην Απογευματινή. Ο συγγραφέας των αστυνομικών ιστοριών αναζητούσε την αλήθεια για την Μεταπολίτευση και την ανατροπή του Παπαδόπουλου. Από τη συνέντευξη – ποταμό επιλέξαμε το μέρος εκείνο που αφορά την ανατροπή του Παπαδόπουλου. Έχει ενδιαφέρον γιατί πέρα από τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, αποτελεί μαρτυρία ενός πρωταγωνιστή. Ενέχει τη θέση ντοκουμέντου αφού όλοι οι βασικοί μάρτυρες εκείνων των ημερών δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.









Γκιζίκης, Παπαδόπουλος και Ιωαννίδης γιορτάζουν τη δική τους Ανάσταση και τη Σταύρωση ενός ολόκληρου λαού



Ο ίδιος ο στρατηγός πάντως είχε επίγνωση του ρόλου του. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παραδέχεται τον χαρακτηρισμό – μαριονέτα.



Πηγή:pasatempo.wordpress


Δεν υπάρχουν σχόλια: