15.7.18

Μέι: Ο Τραμπ μου είπε να μηνύσω την ΕΕ...

Τερέζα Μέι
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η συμβουλή του Αμερικανού πρόεδρου για το Brexit ήταν να μη διαπραγματευτεί καθόλου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να την μηνύσει.

Μιλώντας στο BBC η Τερέζα Μέι επεσήμανε ότι...
αγνόησε την πρότασή του λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται να διαπραγματευθούμε μαζί».

Κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη τη Μέι για το γεγονός ότι αγνόησε τις συμβουλές του, ενώ την Παρασκευή είπε ότι «ίσως το βρήκε πάρα πολύ βάναυσο. Θα μπορούσα να καταλάβω γιατί σκέφτηκε ότι ήταν λίγο δύσκολο».

Ακόμη, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της ότι μπορεί να «μην υπάρξει κανένα Brexit» εξαιτίας των προσπαθειών ορισμένων από αυτούς να υπονομεύσουν το σχέδιό της για «μαλακό» διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Mail on Sunday η Τερέζα Μέι τόνισε πως θέλει να στείλει ένα «σαφές» ότι η δική της «πρακτική και πραγματιστική» προσέγγιση είναι η μόνη που θεωρεί πως μπορεί να εφαρμοστεί και εάν αυτό δεν συμβεί, «κινδυνεύουμε να μην υπάρξει κανένα Μπρέξιτ».

Η ίδια κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να υπερασπιστεί την πρότασή της, ενώ ταυτόχρονα πάσχιζε να θέσει υπό έλεγχο την εσωκομματική κρίση την οποία προκάλεσαν οι παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών και να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του.

Η Μέρι τάχθηκε εναντίον μιας «επιζήμιας και άτακτης» εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. κι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τους «κοινούς κανόνες» με την Ευρώπη στην «περιοχή ελεύθερου εμπορίου ΗΒ- ΕΕ» που θέλει να εγκαθιδρυθεί, αλλά προσθέτει πως κατά την άποψή της, δεν υπάρχει «εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση».

Επίσης, δεσμεύτηκε να τηρήσει σκληρή στάση στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες επιμένοντας παράλληλα πως το σχέδιό της δεν είναι «μια μακρά λίστα επιθυμίων από την οποία μπορούν να επιλέκουν, αλλά είναι «πλήρες» και έχει στοιχεία «που δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

«Σε εθνική ταπείνωση οδηγεί το σχέδιο Μέι»
Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός και μέλος των Εργατικών, Πίτερ Μάντελσον, τάσσεται με όσους επιτίθενται στη Μέι υποστηρίζοντας ότι το σχέδιό της θα οδηγήσει σε «εθνική ταπείνωση» και θα αφήσει τη χώρα σε χειρότερη θέση από ό, τι αν γυρίσει την πλάτη της σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα.

Σε παρέμβασή του στο βρετανικό κοινοβούλιο, που δείχνει ότι και οι επικριτές του Brexit βρίσκουν  «απαράδεκτη» τη στρατηγική της πρωθυπουργού, ο πρώην βρετανός εμπορικός επίτροπος στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκε πως αυτή θα φέρει το «αντίθετο από το να πάρει πίσω τον έλεγχο».

«Όχι μόνο θα αποτύγχανε να εξασφαλίσει το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών που έχουμε σήμερα αλλά θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Αναπόφευκτα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνετε στην ίδια την Ε.Ε.» σημείωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Μάντελσον συμβαδίζουν με τις απόψεις βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, των οποίων η κάθετη αντίθεση στις προτάσεις του της Μέρι φαίνεται να εξουδετερώνει κάθε ελπίδα η κυβέρνηση θα μπορούσε να βασιστεί σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που θέλουν ένα «μαλακό» Brexit για να περάσει τα σχέδιά της στο κοινοβούλιο το φθινόπωρο.

Ο Τραμπ «έσπασε» το βασιλικό πρωτόκολλο 
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στη σκιά του μπαράζ σφοδρών επικρίσεων κατά της Μέι από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκρινε ότι «η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο λαός» του ΗΒ, η «καθαρή» έξοδος υπέρ της οποίας τάχθηκαν οι ψηφοφόροι «στο δημοψήφισμα».

Πριν φύγει τη Βρετανία για μία συνάντηση στη Φινλανδία με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Αμερικανός πρόεδρος παραβίασε το βρετανικό πρωτόκολλο δημοσιοποιώντας στοιχεία τι συζήτησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ για το Brexit.

Όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε το ζήτημα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση απάντησε θετικά: «Είπε ότι είναι πολύ -και έχει δίκιο- περίπλοκο πρόβλημα, νομίζω ότι κανείς δεν είχε ιδέα πόσο περίπλοκο θα επρόκειτο να είναι...».

Μιλώντας για την 92χρονη βασίλισσα, η Τραμπ είπε πως «είναι μια απίστευτη γυναίκα, τόσο έντονη, τόσο όμορφη, όταν λέω όμορφη - μέσα και έξω. Αυτή είναι μια όμορφη γυναίκα».

Σε ερώτηση εάν ένιωσε ότι ο ίδιος άρεσε σε εκείνη είπε το εξής: «Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτήν, αλλά μπορώ να σας πω ότι μου άρεσε. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό άτομο».

«Όλοι με θέλουν, κανείς δεν μπορεί να με νικήσει» 
Ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προτίθεται να επανεκλεγεί το 2020, γιατί «όλοι τον θέλουν» και γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να τον νικήσουν.

Σχετικά με την επερχόμενη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα είπε πως νομίζει ότι θα μπορούσαν «να περάσουν καλά».

Κάποιος αναρωτήθηκε «είστε φίλοι ή εχθροί; Είπα οκ, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Αυτή τη στιγμή λέω ότι είμαστε ανταγωνιστές», ανέφερε ο Τραμπ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: