11.7.18

Το «Μακεδονικό» σαράκι του ΚΙΝΑΛ...

Σήμερα ή αύριο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να κλείσουν το μάτι στη γειτονική χώρα για την είσοδό της στον οργανισμό. Η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να συζητηθεί πάνω από 1 λεπτό στη Σύνοδο Κορυφής, όμως για τη Φώφη Γεννηματά...
οτιδήποτε περισσότερο από μια απλή αναφορά στο ότι η FYROM θα μπορούσε να γίνει μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι εν δυνάμει ένα νέο τετελεσμένο για τα εθνικά συμφέροντα και μάλιστα πολύ δύσκολα αναστρέψιμο.

Με αυτό το δεδομένο επομένως είναι κατανοητός και ο δραματικός τόνος με τον οποίο η κα Γεννηματά έσπευσε να δώσει το στίγμα της για τη συμφωνία στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha λίγο πριν ο κ. Τσίπρας ταξιδέψει για Βρυξέλλες.

«Έστω και τώρα, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα θέλω να κάνω μια έκκληση. Να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια τώρα», έλεγε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα να αποτρέψει με κάθε μέσο την αναβάθμιση της υπόθεσης της πΓΔΜ σε δεσμευτική συζήτηση για τη συμμαχία και φυσικά και τη χώρα.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

Το θέμα, πάντως, εξακολουθεί να απασχολεί το ΚΙΝΑΛ έντονα και κυρίως τους μικρότερους εταίρους του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο πρωτίστως με τον οποίο η επικεφαλής του φορέα θα τοποθετηθεί όταν η συμφωνία με το πρωτόκολλο εισόδου στο ΝΑΤΟ έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας το θέμα τέθηκε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η οποία βλέπει με ανησυχία την άτεγκτη στάση των Βουλευτών και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την Αγίου Κωνσταντίνου αντιλαμβάνονται το θέμα με άλλους όρους και από εντελώς διαφορετική προσέγγιση και αυτό τους ωθεί σε σκέψεις πιο πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος καθώς γι' αυτούς δεν αποκλείεται όταν φθάσει η πολιτική αντιπαράθεση στο επίδικο της κύρωσής της από τη Βουλή να δρομολογηθούν νέες πολιτικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι οποίες θα επηρεάσουν και το ΚΙΝΑΛ.

Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να φέρνει τη μυρωδιά της βροχής πριν την καταιγίδα το κλίμα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι βαρύ με τρία τουλάχιστον από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να μην έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους υπέρ της συμφωνίας παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει όλο τον χώρο των πρωτοβουλιών στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που εκφράζει τη βάση της παράταξης.

Το τοπίο, πάντως, και εντός του ΚΙΝΑΛ παραμένει θολό, ενώ το θέμα προσεγγίζεται με απόλυτη διακριτικότητα από τους επιτελείς του ώστε να αποφευχθούν νέες εντάσεις τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στο ΝΑΤΟ μετά τις διήμερες διεργασίες της συνόδου κορυφής.

Διμέτωπος ανένδοτος

Έτσι μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή της ΔΗΜΑΡ να καλέσει την κα Γεννηματά να οξύνει τους τόνους της αντιπολιτευτικής της ρητορικής κατά της ΝΔ και ταυτόχρονα να καταδικάζονται εντόνως ακροδεξιές εκτροπές και κορώνες που εφορμούν μέσα από τα μακεδονικά συλλαλητήρια.

Από την Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούν μετά τον κύκλο εσωστρέφειας στην κεντροαριστερά η ταύτιση με τη δεξιά θα ζημιώσει περισσότερο την παράταξη.

Η κα Γεννηματά φαίνεται να ανταποκρίνεται και η φράση της για τους «ψεύτες» και τους «απατεώνες» Τσίπρα και Μητσοτάκη ήχησε ευχάριστα και ικανή να αδρανοποιήσει σκέψεις και τάσεις διαφοροποίησης.

Ο νέος ανένδοτος που έχει κηρύξει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με κύρια στόχευση βέβαια από την πλευρά της να εκφράσει τη στρατηγική επιλογή της για την αυτονομία του ενιαίου φορέα ικανοποιεί και εκείνους με βαθιά αντιδεξιά αισθήματα και εκείνους που φλερτάρουν με την ιδέα της δημιουργίας προοδευτικού μετώπου στην κατεύθυνση που επιχειρεί χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο όμως η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Διπλό όχι στη συμφωνία

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η κα Γεννηματά στήνει γέφυρες από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με τη Βόρεια Ελλάδα και μετά την επιτυχημένη συνάντησή της με τους Δήμαρχους της Κεντρικής Μακεδονίας προ λίγων ημερών μεταβαίνει στις Σέρρες την ερχόμενη εβδομάδα για να διαμηνύσει ότι η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Ανάλογα και με τα όσα θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες η κα Γεννηματά θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα και αύριο στη Βουλή ημέρα ψήφισης του «Κλεισθένη 1» τον οποίο το ΚΙΝΑΛ έχει απορρίψει κάθετα ως αντιμεταρρύθμιση...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: