9.7.18

Η σωστή κίνηση της Ντόρας...

Ντόρα ÎœÏ€Î±ÎºÎ¿Î³Î¹Î¬Î½Î½Î·Η Ντόρα Μπακογιάννη θα παραστεί στη σημερινή ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πράττει ορθώς. 

«Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν...
δύο Ελληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Εχουμε την ίδια γνώμη, ακόμη κι αν δεν υπήρχε το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς.

Οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι επιβεβλημένο επομένως να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών με κάθε τρόπο, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που η κυβέρνηση -η όποια κυβέρνηση- θέλει να αποφύγει τους συμβολισμούς της δικής της παρουσίας ή θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα στη γείτονα με την υψηλού επιπέδου απουσία της. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με τη μεγάλη πολιτική εμπειρία της -και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής-, αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά. Οπως επίσης γνωρίζει ότι στα λεγόμενα εθνικά θέματα, η αντιπολίτευση μπορεί και πρέπει να παίζει, όπου μπορεί, ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να αποδοκιμάσουμε και τον τρόπο και το περιεχόμενο της αντίδρασης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στην απόφαση της κ. Μπακογιάννη να παραστεί στην ορκωμοσία Ερντογάν. Βέβαια, η πρώην υπουργός είναι συνηθισμένη σε τέτοιες πρακτικές ενάντια στο πρόσωπό της. Πρώτος διδάξας ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος -όταν εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών- τη λοιδορούσε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο και την κατηγορούσε ότι «έκανε δημόσιες σχέσεις για την Τουρκία». Ιδια λογική επικράτησε στα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση επειδή αποδέχτηκε επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σ' αυτή τη χώρα ο αγοραίος πατριωτισμός -δηλαδή η πατριδοκαπηλία- περισσεύει. Η κατηγορία ότι ο πολιτικός αντίπαλος είναι εξ ορισμού προδότης είναι η πιο εύκολη. Κι εκείνο που λείπει είναι το ελάχιστο μιας εθνικής συνεννόησης και μια κόκκινη γραμμή την οποία δεν θα υπερβαίνει κανένας εναντίον των υπολοίπων. Ας το ξανασκεφτούμε πριν να είναι αργά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: