29.7.18

Μια απάντηση σε μια ψεύτικη είδηση...

Γιώργος Σταθάκης
Τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει η ένταξη δύο οικοδομικών τετραγώνων στο Κόκκινο Λιμανάκι, που οι εραστές των fake news εμφάνισαν σαν αναλγησία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη μέσα στη...
φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική. Οι διακινητές τέτοιων ερμηνειών ατύχησαν διπλά...

Το πρώτο και ουσιαστικό ζήτημα αφορά την πρωτοβουλία του υπουργείου να λύσει -και με τον πιο σωστό τρόπο- το θέμα της πολεοδόμησης μιας περιοχής που έχει χτιστεί με τη γνωστή «συνταγή» των αυθαιρέτων και, στην καλύτερη περίπτωση, των παρεκκλίσεων της δαιδαλώδους πολεοδομικής νομοθεσίας.

Θέτει κανόνες που σε βάθος χρόνου θα βάλουν τάξη στη δόμηση της περιοχής και θα επιτρέψουν στους λίγους νομοταγείς πολίτες να χτίσουν με νόμιμη οικοδομική άδεια. Το προεδρικό διάταγμα, που σημειωτέον ισχύει από τις 24 Μαρτίου 2017 (ΦΕΚ 63 ΑΑΠ) και δεν εκδόθηκε τις ημέρες της εθνικής δοκιμασίας, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι νέες οικοδομές θα έχουν αναγκαστική πρασιά βάθους 4 μέτρων από τη ρυμοτομική γραμμή και χαμηλούς συντελεστές δόμησης, ενώ η κάλυψη του οικοπέδου φτάνει έως το 40%.

Στο δεύτερο, οι εμπνευστές αυτής της «είδησης» ατύχησαν, γιατί η υπόθεση της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο ξεκίνησε το 1986 και η ιστορία της έχει ενδιαφέρον γιατί αποκαλύπτει τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόλις το 2003 η περιοχή, που περιελάμβανε 82 οικοδομικά τετράγωνα, εντάχθηκε στο σχέδιο, αλλά με υπουργική απόφαση του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ που κρίθηκε παράνομη από το ΣτΕ, το οποίο ζήτησε να προωθηθούν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις με προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν και δασικές εκτάσεις.

Το δεύτερο διάταγμα εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2012 (ΦΕΚ 43 ΑΑΠ, της 24ης Ιανουαρίου 2012) και περιοριζόταν σε 68 οικοδομικά τετράγωνα. Το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επανήλθε την επόμενη χρονιά με νέο σχέδιο διατάγματος για τα εννέα από τα υπόλοιπα 14 τετράγωνα, το οποίο όμως επιστράφηκε από το ΣτΕ που στη γνωμοδότησή του υποδείκνυε στη διοίκηση «εάν το κρίνει σκόπιμο, να το αναδιατυπώσει κατά τρόπο ώστε να αφορά αμιγώς τα οικοδομικά τετράγωνα 292 και 295», όπως, δηλαδή, έπραξε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Δυστυχώς για τους συκοφάντες της ημέρας η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αλλά τον Ιανουάριο του 2012», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «το διάταγμα εγκρίνει την ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο αποκλειστικά αυτών των δύο οικοδομικών τετραγώνων στο πλαίσιο της γνωμοδότησης του ΣτΕ». Και καταλήγει: «Την επαύριο μιας τόσο μεγάλης εθνικής τραγωδίας θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και κατά το δυνατόν έγκυρη πληροφόρηση».

Της Χαράς Τζαναβάρα

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: