30.7.18

Παραδοχή, ρήξη, επαναθεμελίωση...

Χωρίς κορόνες, χωρίς υπερβολές, χωρίς σκοπιμότητες, πρέπει να πούμε και να παραδεχτούμε όλες τις...
αλήθειες που αποκάλυψε η βιβλική καταστροφή στην Ανατολική Αττική. Ο,τι ανεπανόρθωτο έγινε δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Οπως οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Συνεπώς, αν θέλουμε να μην επαναληφθεί η ίδια τραγωδία, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, με την κοινωνία, με τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας.

Τι έφταιξε κι έγινε ό,τι έγινε; Το αμαρτωλό παρελθόν; Αναμφίβολα. Ο συμβιβασμός με χρόνιες καταστάσεις που από τύχη δεν έφερε την καταστροφή πιο γρήγορα; Και αυτό ισχύει.

Η δύναμη της αδράνειας μιας γραφειοκρατίας που έχει κανόνες για όλα και πιστεύει πως στο τέλος θα λειτουργήσει τέλεια και στον αυτόματο πιλότο το προκάτ σύστημά της; Αυτό κι αν ισχύει.

Ολα αυτά είναι μετρήσιμα μεγέθη. Πίσω τους βρίσκονται άνθρωποι, κρατικοί παράγοντες και υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα. Ολοι οφείλουν να ξαναδούν από την αρχή τον εαυτό τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, που έχει την πρώτη ευθύνη, γιατί αυτή έχει την πολιτική διοίκηση της χώρας στα χέρια της, δεν πρέπει να διστάσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Να απαντήσει με στοιχεία και χωρίς καμία πρόθεση πολιτικής αντιδικίας σε όσα ερωτήματα και ζητήματα τίθενται. Απ' όποιον τίθενται.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει την παραμικρή σκιά. Και για τις ευθύνες των άλλων και για τις δικές της ευθύνες. Ο Νίκος Τόσκας σε συνεντεύξεις του έχει πει κάτι που δεν έχει προσεχθεί όπως πρέπει: Στρατηγικά λάθη δεν κάναμε - τακτικά λάθη κάναμε.

Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο εφαρμόστηκε, αλλά οι προσαρμογές που πάντα γίνονται στην εκάστοτε πραγματικότητα πιθανόν δεν έγιναν ή δεν έγιναν όταν και όπως έπρεπε. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η καταστροφή έδειξε τα κενά του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, τα κενά του κρατικού μηχανισμού, τα κενά και τις αδυναμίες στην επιλογή των προσώπων, τα κενά στην πρόληψη, στην οργάνωση, στη νομοθέτηση κ.ο.κ.

Για όλα αυτά χρειάζεται ανοιχτή παραδοχή, ρήξη και ριζική επαναθεμελίωση, πέρα από εναλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών καταστάσεων. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία πριν από το επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: