17.7.18

Επανέρχονται με έγγραφα...

...στην υπόθεση ΔΙΟΔΟΣ...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Νέα Δημοκρατία επανακάμπτει στο ρυθμό της σκανδαλολογίας, επαναφέροντας τον ισχυρισμό ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης για την παραγραφή πταισμάτων και πλημμελημάτων με ποινές μέχρι...
δύο ετών που ψηφίστηκε το 2016 με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ήταν «φωτογραφική» προκειμένου να παραγραφεί το αδίκημα της χρήσης πλαστού πιστοποιητικού για το οποίο κατηγορούνταν ο αδελφός του πρωθυπουργού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιοποιεί συγκεκριμένα στοιχεία που «αποδεικνύουν ότι η εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα, εν πλήρει γνώσει της, διεκδίκησε ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκ ευρώ καταθέτοντας -και μάλιστα δύο φορές στις αρμόδιες αρχές- πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα».

Όπως επισημαίνει σε σημερινό της ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», η ρύθμιση αυτή, η οποία επηρεάζει πάρα πολλές διαφορετικές υποθέσεις, δεν αποτελεί πρακτική μόνο της σημερινής κυβέρνησης. Αποτελεί κοινή πρακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η πραγματικότητα, όπως θα δούμε, είναι ότι η συγκεκριμένη πράξη θα είχε παραγραφεί ούτως ή άλλως με τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά, τον οποίο υπογράφει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης το κόμμα της Πειραιώς παραθέτει την εξής ακολουθία γεγονότων:

«Στο πλαίσιο διεκδίκησης δημοσίου έργου που προκήρυξε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ύψους 1,1 εκ ευρώ, η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ υπέβαλε το 2012 τα προαπαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Mεταξύ αυτών ήταν και το επίμαχο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας του κ. Γεωργίου Τσίπρα, ως υπεύθυνου μηχανικού της εταιρείας για την εκτέλεση του έργου, που προσκομίσθηκε σε φωτοτυπία. Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία έκδοσης την 28/2/2012.

Έγγραφο 1

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κανονικά, η ΔΙΟΔΟΣ μειοδότησε -δηλαδή επί της ουσίας κέρδισε τον διαγωνισμό- και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ορίζει ο νόμος, ζητεί από την ΔΙΟΔΟ το πρωτότυπο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας του κ. Γεωργίου Τσίπρα. Τότε η ΔΙΟΔΟΣ υποβάλλει εκ νέου την ασφαλιστική της ενημερότητα. Μόνον που παραδόξως το πρωτότυπο έγγραφο που προσκομίζει είναι διαφορετικό από τη φωτοτυπία που είχε αρχικά κατατεθεί!

Το γεγονός αυτό γεννά υποψίες στην Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς το δεύτερο έγγραφο που προσκόμισε η ΔΙΟΔΟΣ, έχει μεν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, την ίδια ημερομηνία, το ίδιο περιεχόμενο, αλλά εντελώς διαφορετική σφραγίδα.

Έγγραφο 2

Εξ αυτού του λόγου η Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απευθύνει πλέον επισήμως στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., (που φερόταν να έχει εκδώσει τα εν λόγω έγγραφα), γραπτό ερώτημα για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Έγγραφο 3

Το ΤΣΜΕΔΕ απαντά με το έγγραφο που επίσης δημοσιοποιεί η ΝΔ αναφέροντας ότι:

α) δεν εκδόθηκε ποτέ από το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα του κ. Γεωργίου Τσίπρα στις 28/2/2012 με τον αριθμό πρωτοκόλλου που αναγραφόταν στα έγγραφα που κατέθεσε η ΔΙΟΔΟΣ.
β) ο συγκεκριμένος αριθμός πρωτοκόλλου αφορούσε ασφαλιστική ενημερότητα που είχε εκδοθεί ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την 28/2/2010».

Έγγραφο 4

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Νέας Δημοκρατίας η δίωξη που ασκήθηκε στις 30/06/15 «κατά παράδοξο τρόπο δεν περιλαμβάνει τον ξάδερφο του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα ο οποίος έχει αναλάβει κατά σειρά γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού», αλλά μόνο τον αδελφό του Αλ. Τσίπρα, Δημήτρη, ως διαχειριστή της ΔΙΟΔΟΥ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει, αφήνοντας αιχμές κατά της Δικαιοσύνης ότι ενώ η δίωξη ασκήθηκε όχι με το άρθρο 216 παρ.3 που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά διαδοχικά με δύο άλλα άρθρα έτσι ώστε στο τέλος οι πράξεις του κατηγορούμενου να θεωρηθούν παραγραμμένες.

«Έτσι ο μεν κ. Δημήτρης Τσίπρας εντέλει δεν καταδικάστηκε και το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει σήμερα για την τάχα αθώωσή του. Είναι όπως λέμε, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: