11.7.18

Έλαβε και επίσημα πρόσκληση η ΠΓΔΜ...

Είσοδος μόλις κυρωθεί η συμφωνία...

Πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις έλαβε και επίσημα σήμερα από το ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ, σε συνέχεια της συμφωνίας των Πρεσπών...

Στη συνέντευξη Τύπου για τα θέματα του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής, ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στολτενμπεργκ καλωσόρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό και υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

«Όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί η ιστορική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να προσκαλέσει την πΓΔΜ, με το νέο της όνομα και να γίνει το 30ο κράτος-μέλος της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Αντίστοιχα και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε το πρακτορείο ΜΙΑ, τονίζεται ότι η πρόσκληση θα ενεργοποιηθεί ευθείς μόλις ολοκληρωθεί η κύρωσή της από τη γειτονική χώρα.

«Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008 είχαμε αποφασίσει ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για τη λύση του ονοματολογικού. Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις», αναφέρεται αρχικά στο προσχέδιο και προστίθεται:

«Η πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνημένων εσωτερικών διαδικασιών με σεβασμό στη συμφωνία για τη λύση είναι όρος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης».

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.

Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: