12.7.18

Άναψε φιτίλι στο ΝΑΤΟ κι έφυγε...

Χάος προκάλεσε για άλλη μία φορά στη σύνοδο κορυφής ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αλλάξει το πρόγραμμά του και να συνεδριάσουν εκτάκτως οι ηγέτες κεκλεισμένων των θυρών, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- απείλησε με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη...
συμμαχία εάν δεν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των υπόλοιπων χωρών-μελών.

Παρότι το θέμα είχε συζητηθεί χθες, πρώτη μέρα της συνόδου, και είχε συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, ο Αμερικανός πρόεδρος το έθεσε σήμερα εκ νέου προκαλώντας μια μίνι κρίση, η οποία, όπως σχολίασε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «ήταν η πιο ακραία κατάσταση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τα τελευταία χρόνια» καθώς «ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει τους συμμάχους του».

Ικανοποιημένος μετά τις πιέσεις για αύξηση δαπανών

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση ο Τραμπ εμφανίστηκε πλήρως ικανοποιημένος και δικαιωμένος, χαρακτηρίζοντας τη Συμμαχία «μια καλολαδωμένη μηχανή» και τονίζοντας ότι «η Συμμαχία έκανε τρομακτική πρόοδο».

«TO ΝΑΤΟ βοηθά την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι η Ευρώπη βοηθά εμάς», ανέφερε και επέμεινε ότι οι αμυντικές δαπάνες των Συμμάχων πρέπει να αυξηθούν άμεσα στο 2% και μελλοντικά στο 4% του ΑΕΠ. «Η Γερμανία δέχτηκε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες με πιο γρήγορους ρυθμούς», σημείωσε.

Για την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου αλλά -όπως σχολίασε- «έτσι κι αλλιώς αυτό είναι ένα θέμα που δεν με απασχολεί».

Όσον αφορά το εμπόριο, είπε ότι αν η Ε.Ε. δεν προσφέρει καλύτερη συμφωνία στις ΗΠΑ, τότε και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να κάνει κάτι για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται με πολύ χαμηλούς δασμούς.

Προέβλεψε, επίσης, κλιμάκωση των σχέσεων με το Ιράν και υποστήριξε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι τώρα η Τεχεράνη αντιμετωπίζει με περισσότερο σεβασμό την Ουάσινγκτον και πως πιστεύει πως κάποια στιγμή οι Ιρανοί θα «μου τηλεφωνήσουν και θα πουν "ας κάνουμε μια συμφωνία" και θα κάνουμε μια συμφωνία».

Για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, ο Τραμπ κράτησε χαμηλούς τόνους χαρακτηρίζοντάς τη «χαλαρή» και λέγοντας ότι «μπορεί να μην κρατήσει και πολύ, μπορεί να οδηγήσει κάπου, μπορεί και όχι».

«Ελπίζω το ΝΑΤΟ να μπορέσει να τα πάει καλά με τη Ρωσία», πρόσθεσε, εμφανίστηκε ανήσυχος για τον ρωσικό αγωγό που μεταφέρει αέριο στη Γερμανία και διαφώνησε κατηγορηματικά με την προσάρτηση της Κριμαίας λέγοντας ότι αν ήταν αυτός πρόεδρος, δεν θα το επέτρεπε να συμβεί.

Σε ερώτηση αν πρόκειται να αλλάξει γνώμη όταν ανέβει στο αεροπλάνο, όπως έκανε και με τους G20, απάντησε αρνητικά. «Όχι, άλλοι τα κάνουν αυτά, όχι εγώ. Εγώ δεν είμαι έτσι», είπε και χαρακτήρισε τον εαυτό του «μια πολύ σταθερή διάνοια».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε για τη Βρετανία. Το προεδρικό ζεύγος πρόκειται να περάσει ιδιωτικά το Σαββατοκύριακο σε ιδιόκτητη έκταση τη Σκωτία, ενώ ο Τραμπ θα έχει συναντήσεις με την Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Χιλιάδες αστυνομικοί είναι επί ποδός και το κόστος των μέτρων ασφαλείας αναμένεται να φτάσει από 9 έως 11,3 εκατ. ευρώ.

Στόλτενμπεργκ: Επί Τραμπ αυξήθηκαν οι δαπάνες
Την απτή πραγματικότητα κατέγραψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Markus Schreiber
Όσο για τη Σύνοδο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.

«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Τις απειλές Τραμπ διέψευσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν είπε επισήμως ότι θα αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης, ο Τραμπ δεν απείλησε να αποσυρθεί από τη συμμαχία εξαιτίας των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα απ' ό,τι είχαν μεταδώσει μερικά μέσα ενημέρωσης.

«Όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014», δήλωσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η δήλωση της προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Δεν θα το ερμήνευα με αυτό τον τρόπο», σχολίασε.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν μια «πολύ σοβαρή συζήτηση» για την κατανομή των βαρών μέσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, είπε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιβεβαίωσε τις απειλές Τραμπ, αλλά περιορίστηκε να δηλώσει: «Μπορώ μόνο να πω συμπερασματικά ότι το αποτέλεσμα είναι το εξής: η ξεκάθαρη δέσμευση όλων έναντι του ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη επιθυμία όλων να συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες ασφαλείας. Προσωπικά το ξεκαθάρισα και άλλοι το ξεκαθάρισαν επίσης ότι βρισκόμαστε σε αυτό τον δρόμο»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: