12.7.18

ΔΝΤ: Εξαμηνιαίες παρακολουθήσεις μετά το πρόγραμμα...

Εξαμηνιαίες θα είναι οι εκθέσεις του ΔΝΤ για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, ανέφερε ο Τζέρι Ράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον...
Ειδικότερα αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποπτεία του ΔΝΤ τόνισε πως η πρακτική που θα εφαρμόσει το Ταμείο δεν διαφέρει από την πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης.

«Καθώς δουλεύουμε τόσο στενά με τους εταίρους στην Ευρώπη έχει νόημα να συντονίσουμε τη δράση μας με αυτούς», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι συνήθως γίνονται δυο εκθέσεις το χρόνο. «Για εμάς είναι μια πολύ φυσιολογική κατάσταση να έχουμε μετά από ένα πρόγραμμα την παρακολούθηση μιας χώρας», τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε ότι στις 27 Ιουλίου θα συζητήσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ την έκθεση του άρθρου 4 και η δημοσίευση θα ακολουθήσει ορισμένες ημέρες αργότερα. Όπως παραδέχτηκε μάλιστα το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι αυτό της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Ο κ. Ράις προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Eurogroup. Προσερχόμενος, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι «αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα». «Θα ακούσουμε από την Κομισιόν για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν».

Από πλευράς του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε πως το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας δεν συνιστά τέταρτο πρόγραμμα, και επεσήμανε: «δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: