6.7.18

Εκφυλιστικός λαϊκισμός...

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είχε θέμα τα ζητήματα της Οικονομίας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την...
επιτροπεία. Ηταν μια καλή ευκαιρία οι πολιτικοί αρχηγοί να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα, ώστε να φανεί καθαρά τι πρεσβεύει και τι επιδιώκει η κάθε πολιτική δύναμη.

Αν εξαιρέσει κανείς την κυβέρνηση, που έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, το λεγόμενο «ολιστικό», το οποίο έχει παρουσιάσει στους θεσμούς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρκέστηκαν σε στείρα άρνηση και άγονη κριτική. Αυτό δεν βοηθά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, καθώς υπονομεύεται η σχέση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ως προωθητική και αναζωογονητική δύναμη της δημοκρατίας.

Η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε ένα κενό πολιτικού λόγου, το οποίο συγκαλύπτεται από μεγαλοστομίες και κορόνες, προσωπικές επιθέσεις και αυθαίρετες κρίσεις, πίσω από φραστικούς ελιγμούς για λόγους εντυπώσεων. Ως απόδειξη αρκεί ένα παράδειγμα. Η Ν.Δ. μέχρι προχθές θεωρούσε έγκλημα καθοσιώσεως το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις το 2019.

Χθες στη Βουλή, δήλωσε διά του αρχηγού της Κυρ. Μητσοτάκη πως είναι έτοιμη να ψηφίσει τώρα μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ακυρώνει την προηγούμενη, μνημονιακή, που θεσμοθετούσε τις περικοπές. Η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να προλάβει, καταθέτοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το ΚΚΕ κατέθεσε, επίσης, τροπολογίες για να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Προχθές ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε έτοιμος, από την Πάτρα, να ψηφίσει νόμο που θα ακυρώνει όλο το πακέτο των μέτρων της τελευταίας φάσης του 3ου Μνημονίου, ύψους 5,2 δισ.ευρώ. Προφανώς κάποιοι κοροϊδεύουν τους πολίτες, γιατί είναι σαφές πως αν ψηφιστεί τώρα –και χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς– οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια που θα οδηγήσει σε συνολική ρήξη με τους δανειστές και ανατροπή της τελευταίας συμφωνίας στο Eurogroup.

Θέλουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συμβεί αυτό τώρα; Αν το θέλουν, να το πουν ευθέως και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια. Αν δεν το θέλουν, ας σταματήσουν να εκφυλίζουν κάθε έννοια πολιτικής σε φτηνό λαϊκισμό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: