24.7.18

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στον Αποκόρωνα...

Περιορίστηκε η φωτιά...

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν όλη τη νύχτα της Δευτέρας οι Πυροσβέστες στον Αποκόρωνα Χανίων λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων. Το ξημέρωμα της Τρίτης βρίσκει σαφώς περιορισμένη την έκταση της φωτιάς...
ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να τεθεί υπό έλεγχο. Αισιοδοξία για την πλήρη κατάσβεση εκφράζουν ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Άγιο Φανούριο στις Βρύσες Χανίων και έφτασε μέχρι το χωριό καίγοντας τουλάχιστον ένα υπό ανέγερση σπίτι στην βόρεια είσοδο του οικισμού.

Στο σημείο επιχειρούσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, με 23 οχήματα, 40 άνδρες και αρκετούς εθελοντές, ενώ νωρίτερα είχαν σηκωθεί και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, προκειμένου να συνδράμουν από αέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης. Οι ρίψεις νερού από αέρος σταμάτησαν, όταν άρχισε να νυχτώνει.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και καίει ανεξέλεγκτα και στις δύο πλευρές του ΒΟΑΚ, ενώ η Τροχαία εξέτρεψε την κυκλοφορία, καθώς το σημείο κοντά στη φωτιά έχει αποκλειστεί, δημιουργώντας μεγάλες ουρές αυτοκινήτων. Με την αλλαγή του ανέμου, το σημείο το οποίο είχε αποκλειστεί, δόθηκε στην κυκλοφορία.

Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει καεί ένα υπό ανέγερση σπίτι και τουλάχιστον μία αποθήκη. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν και δυνάμεις από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι.


Παρά την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν κινδύνεψε καμία ζωή ενώ διακομίσθηκαν συνολικά επτά άτομα στα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου και στο Κέντρο Υγείας Βάμου με προβλήματα δύσπνοιας μεταξύ αυτών καιμία έγκυος ενώ ένα παραπληγικό άτομο διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για λογους ασφαλείας.

Η φωτιά μέχρι στιγμής έχει κάψει ελαιόδενδρα, καλλιέργειες και καλάμια ενώ μεγάλο μέρος του πευκόδασους του Αποκόρωνα έχει καεί. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε Σφακιά, Βρύσες και Καλαμίτσι, καθώς κάηκε δίκτυο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί τις περιοχές αυτές ενώ εκτεταμένη είναι η καταστροφή, στο στο δίκτυο άρδευσης.

Μάλιστα σημειώθηκαν και αρκετές διακοπές ρεύματος στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτη από την υπερφόρτωση του δικτύου, το οποίο επιδεινώθηκε από τη μεγάλη φωτιά στις Βρύσες αφού σταμάτησε η μεταφορά ρεύματος από το εργοστάσιο της Ξηλοκαμάρας προς το Ηράκλειο. Επίσης σημειώθηκαν πολλές ζημιές και στο δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσεως...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: