8.7.18

Αφετηρία η Ελλάδα μίας νέας οδού προσφύγων...


Πρόσφυγες στα σύνορα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ
Αξιωματούχοι από τη Γερμανία και τη Frontex υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την αφετηρία νέων προσφυγικών ροών που καταλήγουν στα σύνορα της Γερμανίας. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο οποίος σημειώνει ότι...
μόλις το 1/4 των παράτυπων μεταναστών έρχονται μέσω των συνόρων Αυστρίας - Γερμανίας, καθώς «καταγράφεται μια αύξηση της παράνομης εισόδου από τη Δημοκρατία της Τσεχίας».

Όπως δηλώνει, οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την Ελλάδα ή τη Σερβία για να φτάσουν στη Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt, κάνει λόγο για μια νέα βαλκανική οδό προσφύγων, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδρομή ξεκινά από την Ελλάδα και διασχίζει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Σύμφωνα με τον Λετζερί ο αριθμός των προσφύγων σε αυτή τη νέα βαλκανική οδό ανέρχεται μηνιαίως στους 800 ανθρώπους. Σημειώνει επίσης, ότι όσοι πρόσφυγες έχουν προορισμό τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη συνεχίζουν το δρόμο τους μέσω Αυστρίας και Τσεχίας. Άλλοι πάλι επιδιώκουν μέσω της Σλοβενίας να φτάσουν στην Ιταλία και από εκεί στη Γαλλία ή ακόμη να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Βαυαρός υπουργός Γ. Χέρμαν ζητά να αποσταλούν δυνάμεις της Frontex στα Βαλκάνια προκειμένου να περιοριστούν οι ροές των προσφύγων.

Χωρίς ταυτοποίηση δεν υπάρχουν επαναπροωθήσεις
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Frontex επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας από τον Έβρο, τότε οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τα στοιχεία τους στα σύνορα, καθώς «εκεί δεν υπάρχουν hotspots». Όπως σημειώνει ο Λετζερί, οι πρόσφυγες αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, προκειμένου να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac με τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα.

Στην περίπτωση λοιπόν, που οι πρόσφυγες περάσουν στον Έβρο και προχωρήσουν στην κεντρική Ευρώπη χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί, τότε δεν θα μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, εάν μάλιστα αιτηθούν άσυλο σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνει αισιόδοξη ότι η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις είναι ζήτημα χρόνου και την τοποθετεί ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Παράλληλα, θεωρεί ότι η εν λόγω συμφωνία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, κάνοντας μάλιστα, λόγο για ανταλλάγματα:

«Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: