30.7.18

Η Νεικώ της Σικίνου στο μικροσκόπιο...

Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων έγινε φέτος τον Ιούλιο στη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών στην Επισκοπή Σικίνου...
H ανεύρεση της σορού μιας αρχόντισσας της ρωμαϊκής εποχής μαζί με πλούσια κτερίσματα σε μυστική κρύπτη εντός ταφικού μνημείου, που με την προσθήκη τρούλου μετατράπηκε αργότερα σε βυζαντινό ναό, διατηρώντας, εντούτοις, σχεδόν ακέραια τα αρχικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία –κάτι ιδιαίτερα σπάνιο–, το γεγονός ότι η μεγαλοπρεπής αυτή ταφή αφορούσε γυναίκα και όχι άντρα, το ότι πιθανότατα η νεκρή μεταφέρθηκε στο νησί από άλλο τόπο, στοιχειοθετούν ένα εύρημα ξεχωριστό. 

Για τη σημασία του μνημείου αυτού αλλά και το εν γένει δραστήριο και εξωστρεφές ερευνητικό και αναστηλωτικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων –στην οποία «χρεώνεται» και η αποκατάσταση της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Κυριακής στη Νάξο, που τιμήθηκε φέτος τον Μάιο με το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς-Europa Nostra– είπαμε μερικά πράγματα με τον Έφορο Δημήτρη Αθανασούλη που ευτύχησε κιόλας να είναι παρών τη στιγμή της μεγάλης ανακάλυψης.

— Γιατί το εύρημα της Σίκινου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο; 

Αφενός πρόκειται για μια εξέχουσα και απρόσμενα πλούσια για τον τόπο όπου βρέθηκε ταφή. Αφετέρου το ναόμορφο αυτό μαυσωλείο είναι ένα όντως ξεχωριστό εύρημα. 
Οι μετασκευές αρχαίων μνημείων είναι συνήθεις μεν –ο Παρθενώνας και το Θησείο, αρχαίοι ναοί που μετατράπηκαν στους βυζαντινούς χρόνους σε χριστιανικές εκκλησίες είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα–, σπανίως όμως διατηρούνται οι αλλεπάλληλες ιστορικές φάσεις ενός μνημείου ανά τους αιώνες, όπως συνέβη στην περίπτωση του ταφικού αυτού μνημείου που λειτουργεί έτσι σαν ιστορικό παλίμψηστο. Η ανακάλυψη ήταν μια ενδιαφέρουσα όσο και ευτυχής συγκυρία καθώς ο τάφος της Νεικούς βρέθηκε ασύλητος. Αυτό συνέβη επειδή είχε τοποθετηθεί όχι στις κανονικές κρύπτες στο υπόγειο του μνημείου, όπου υπήρχαν δευτερεύουσες ταφές αλλά σε «κρυφό» διπλό τοίχωμα που είχαν επί τούτου κατασκευάσει. 

- Πώς όμως συνέβη η ανακάλυψη; 

Στο κτίσμα, ετοιμόρροπο και κλειστό για το κοινό τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιούνταν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: