6.7.18

Ετοιμάζει κυβέρνηση με εκπλήξεις...

Μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα συγκροτήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από Δευτέρα αναμένεται να έχει και με τη βούλα ενισχυμένες εξουσίες...
Μιλώντας, σήμερα, σε στελέχη του κόμματός του AKP στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε αυτήν πρόσωπα που δεν συνδέονται με κάποιο κόμμα.

«Επιταχύνουμε τη λειτουργία του κράτους και το κάνουμε πιο αποτελεσματικό με τη συγχώνευση θεσμών που κάνουν παρόμοιο έργο και με την κατάργηση όσων είναι δυσλειτουργικοί» δήλωσε ο Ερντογάν στην πρώτη του μεγάλη ομιλία μετά τις εκλογές που τον μετατρέπουν σε «σουλτάνο».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τα πρώτα βήματα για τη μετατροπή στο νέο προεδρικό σύστημα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών που αφορούν το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και την νέα διαχείριση ορισμένων οργανισμών.

«Τη Δευτέρα, το πρώτο προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί σύντομα μετά την τελετή ορκωμοσίας και το αναθεωρημένο προεδρικό υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις επερχόμενες τοπικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2018, λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα της 24ης Ιουνίου και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Ο Ερντογάν θα ορκιστεί τη Δευτέρα 9 Ιουλίου για δεύτερη φορά στο προεδρικό αξίωμα, αλλά αυτή τη φορά ο ρόλος του θα είναι ενισχυμένος.

Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα, στο κοινοβούλιο της Άγκυρας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια τελετή στο προεδρικό μέγαρο, που θα σηματοδοτήσει έτσι τη μετάβαση στο προεδρικό μοντέλο.

Προχθές, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας διάταγμα με το οποίο τροποποιούνται νόμοι που χρονολογούνται από το 1924 μέχρι το 2017 και αλλάζει κάθε αναφορά σε αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τες με τον πρόεδρο και την προεδρία. Βάσει του νέου διατάγματος, καταργείται το γραφείο του πρωθυπουργού και ο Ερντογάν θα έχει την πλήρη εξουσία να ιδρύει υπουργεία και να απομακρύνει δημοσίους υπαλλήλους, όλα χωρίς την απαραίτητη έγκριση του Κοινοβουλίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: