11.7.18

Συντονισμένα πυρά...

...για τα περί επαίσχυντης Συνθήκης της Λωζάννης...

Κυβερνητικά πυρά δέχονται η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο βουλευτής Έβρου και αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, που...
έκανε λόγο για «επαίσχυντη και επώδυνη» Συνθήκη της Λωζάννης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και με σημείο αναφοράς την επέτειο των 95 χρόνων από την ίδρυση της Ορεστιάδας, δήλωσε ότι «πέρασαν 95 χρόνια από την ίδρυση της Ορεστιάδας... Πέρασαν 95 χρόνια από την επαίσχυντη και επώδυνη Συνθήκη της Λωζάννης».

Στη συνέχεια, βεβαίως, ο κ. Δημοσχάκης έσπευσε να διαφοροποιήσει τα λεγόμενά του, κάνοντας λόγο για «συνειδητή διαστρέβλωση του νοήματος» όσων είπε, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας παράλληλα τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η μονταζιέρα της Κουμουνδούρου και της “Αυγής”, με διαμετακομιστή τον πρόθυμο, άφαντο κι άλαλο Εβρίτη Βουλευτή Δ.Ρίζο , έπιασαν δουλειά, με την κοπτοραπτική, και τη συνειδητή διαστρέβλωση του νοήματος όσων είπα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, για να συνεχίσει ότι «είναι τουλάχιστον αστείο κι ανιστόρητο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας εκχωρήσει την μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στη “Δημοκρατία βόρεια της Μακεδονίας”, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως “κακούργους” στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης».

Έντονες αντιδράσεις
Όπως ήταν φυσικό, δεν έμεινε ασχολίαστη η τοποθέτηση Δημοσχάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από τον Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετεί στα λεγόμενα του βουλευτή του. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Ο κ. Δημοσχάκης έχει διδαχθεί εξωτερική πολιτική από την μεγάλη σχολή Μητσοτάκη-Μπακογιάννη. Αλλάζει θέσεις κάθε λίγες ώρες, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί εξωτερική πολιτική με λογύδρια από τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευτυχώς για τη χώρα, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την προηγούμενη, επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας μας, δήλωσή του. Καλοδεχούμενο το σάλπισμα άτακτης υποχώρησης, έστω και διανθισμένο με πομφόλυγες περί μονταζιέρας, κρυστάλλων και αυθεντικότητας....

Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, περιμένουμε ακόμα να πάρει θέση για τα περί «επαίσχυντης Συνθήκης της Λοζάνης». Φαίνεται ότι ακόμα συζητά με την κ. Μπακογιάννη για την καίρια παρέμβασή της στην ορκωμοσία Ερντογάν.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, καθώς και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Ο πρώτος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM», δήλωσε ότι «δεν μπορεί να ακούμε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι κατάπτυστη», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε από πλευράς Ν.Δ. καμία τοποθέτηση για τις δηλώσεις Δημοσχάκη. Όπως είπε ο κ. Παππάς, «σε αυτά τα ζητήματα πρέπει όλοι να κινούνται με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Με όλα αυτά που ακούγονται και με αυτά που μεταδίδει ο Σκάι, κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους στην Άγκυρα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπαλάφας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon», συνδύασε τις δηλώσεις Μπαλάφα με την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία της Ταγίπ Ερντογάν:

Τις τελευταίες μέρες, στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπήρξαν δύο πολύ ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά στελεχών της ΝΔ. Η πρώτη είναι η προσωπική πρόσκληση και παρουσία της κ. Μπακογιάννη σε εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του κ. Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας, τη στιγμή που δύο στρατιωτικοί μας βρίσκονται φυλακισμένοι αυθαίρετα σε φυλακές της Τουρκίας. Το δεύτερο είναι οι δηλώσεις του κ. Δημοσχάκη στην Ορεστιάδα που αποκαλεί "επαίσχυντη" τη Συνθήκη της Λωζάννης, δηλαδή ευθυγραμμίζεται με την τουρκική προκλητικότητα, πράγμα αδιανόητο για εμάς και την εθνική γραμμή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: