25.7.18

Φονικές πυρκαγιές: Ποιος καταγράφει; Ποιος συντονίζει;...

Ουδείς παραγνωρίζει τις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το υπόβαθρο της καταστροφής (αυθαίρετη δόμηση, σπίτια μέσα στο δάσος, ακαθάριστα οικόπεδα κ.ο.κ.) υπήρχε...

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τον συντονισμό όχι μόνον στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στην Αττική αλλά και στη συνέχεια παραμένουν. Και απαιτούν απαντήσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι, ακόμη και τώρα, η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να έχει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο το οποίο θα καταγράφει θύματα και ζημιές. Κυρίως, τα θύματα αυτή τη στιγμή καθώς εκατοντάδες οικογένειες είτε θρηνούν είτε αγωνιούν για την τύχη οικείων τους που αγνοούνται.

Κάθε υπηρεσία κινείται μόνη της.

Η Πυροσβεστική καταγράφει μόνον τους νεκρούς που ανακαλύπτει στα καμένα. Και αυτούς ανακοινώνει.

Από την άλλη, όσοι – δυστυχώς – εκ των τραυματιών καταλήγουν στα νοσοκομεία, ανακοινώνονται από το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας).

Αντίστοιχο χάος υπάρχει και στο ζήτημα της καταγραφής των αγνοουμένων, κάποιοι εκ των οποίων δεν αποκλείεται να βρίσκονται μεταξύ των νεκρών. Η Αστυνομία; Το Λιμεναρχείο; Η Πυροσβεστική;

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα όχι μόνον γιατί εκκρεμεί η αναγνώριση των νεκρών, αλλά και γιατί άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι' αυτό τις αρμόδιες Αρχές.

Και πάλι τα ερωτήματα «ποιος καταγράφει;», «ποιος συντονίζει;» παραμένουν...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: