4.7.18

«Γαλάζια» επικοινωνιακά κόλπα...

Άντα Ψαρρά

Οι συνεντεύξεις του αρχηγού της Ν.Δ. στον διεθνή ενημερωτικό δημοσιογραφικό όμιλο Politico αλλά και στα ξένα ΜΜΕ δεν έχουν σε γενικές γραμμές τα καλύτερα αποτελέσματα για την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το...
τελευταίο δείγμα του «καβγά» με τον δημοσιογράφο της γερμανικής FAZ είναι ακόμα φρέσκο.

Η ίδια... αστοχία είχε συμβεί και με την προηγούμενη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Politico και την άποψή του για τη Χρυσή Αυγή: «Υπήρξε τόσο εξτρεμιστική και χυδαία ώστε περιθωριοποιήθηκε. Είναι σαν να μην υπάρχει». Αν όμως πιστέψουμε τις ίδιες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον Κ. Μητσοτάκη ως αδιαφιλονίκητο πρωθυπουργό, τότε η Χρυσή Αυγή είναι τρίτη δύναμη.

Η χθεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. (λίγο πριν από τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί), χωρίς τον πρόλογο και χωρίς τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, προφανώς προς αποφυγή... νέων παρεξηγήσεων!

Τι λέει η συνέντευξη

Σύμφωνα με το επίσημο site του Politico και την ακριβή μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η συνέντευξη έχει τίτλο: «H νίκη του Τσίπρα, πρόβλημα του Μητσοτάκη». Εισαγωγικά ο δημοσιογράφος Φλόριαν Εντερ γράφει:

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο φόρεσε πρόσφατα γραβάτα για πρώτη φορά, αλλά εξασφάλισε επίσης την άδεια να παγώσει την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ σε μερικά ελληνικά νησιά. Αυτό, καθώς και ο ρόλος του στην επίλυση της διαφωνίας στο ονοματολογικό με τη μελλοντική “Βόρεια Μακεδονία”, του εξασφάλισαν τον σεβασμό μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. Δύσκολες στιγμές για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ελλάδας, ο οποίος, παρά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη σειρά των πολιτικών νικών του Τσίπρα - και δεν είναι

Συνομίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες», γράφει ο Φλόριαν Εντερ. «Γι' αυτόν -δεν αποτελεί έκπληξη-, παρά τη συμφωνία τον Ιούνιο που θα ανοίξει τον δρόμο για την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, η κατάσταση “δεν φαίνεται τόσο καλή όσο φαίνεται από το εξωτερικό” [sic!]... “Οποιαδήποτε συμφωνία για το χρέος είναι καλύτερη απ' ό,τι η μη ύπαρξη συμφωνίας.

»Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα, σίγουρα. Αλλά το μόνο ειλικρινές που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση” σημειώνει ο αρχηγός της Ν.Δ.». Εστω και καθυστερημένα, πάντως, ο αρχηγός της Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι βγαίνει η χώρα από το πρόγραμμα.

«Η συμφωνία του Ιουνίου είναι “άλλο ένα κεκαλυμμένο πρόγραμμα”, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. “Δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελευθερίας που είχε η Πορτογαλία και η Κύπρος”.

- Γιατί;

- “Είναι απλό. Οι αγορές καθώς και οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται ακόμα τη χώρα και νομίζω ότι δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα [...] Δείτε τα spreads, δεν έχουν πραγματικά μεταβληθεί”».

Ο δημοσιογράφος ρωτά στη συνέχεια τον αρχηγό της Ν.Δ. τι πρόκειται να κάνει και αν θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι αφενός θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία (;) αλλά και «να πείσω τους πιστωτές ότι είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή μας επιβλήθηκαν, αλλά γιατί πιστεύουμε σε αυτές! Μετά θα διαπραγματευτούμε και τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».

Επιθυμίες Κυριάκου

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι επιθυμεί να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους: «Πρέπει να έχουμε ένα μήνυμα που να βρίσκει ανταπόκριση στους ανθρώπους που ακούν σήμερα τους λαϊκιστές και έχουν εξαπατηθεί από αυτούς... Δεν ήταν επιτυχία για την Ελλάδα, δεν έχει σημασία με ποιον τρόπο το βλέπει κανείς. Μας κοστίζει μία περιουσία».

Επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκτός των άλλων οφείλει να είναι «στην πρώτη γραμμή για το πώς διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Καμία αναφορά δεν έκανε ο αρχηγός της Ν.Δ. για το περιεχόμενο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής όπου, σύμφωνα με το κόμμα του, «η χώρα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα».

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία για το «Μακεδονικό», ο συντάκτης αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης κατακρίνει ιδιαίτερα τη συμφωνία με τα Σκόπια: «Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε λύση, αλλά μία λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών», τονίζει. Οπως σχολιάζει ο Φλόριαν Εντερ: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Ελλάδα εξασφάλισε από τη συμφωνία περισσότερα από όσα παραχώρησε –πέρα από την εθνική υπερηφάνεια, ίσως.

»Αλλά για τον κ. Μητσοτάκη αυτά είναι πολύ περισσότερα από όσα αυτός ήθελε να δοθούν. Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της Ν.Δ., είναι ότι η συμφωνία αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας: “Αυτό, ειλικρινά, δεν είναι αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το τίμημα της αποσταθεροποίησης της χώρας μου, για να σταθεροποιήσω τους βόρειους γείτονές μας”».

Ο Φλόριαν Εντερ κατέληξε παρατηρώντας ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα βοηθήσει τον Τσίπρα να κερδίσει για το θέμα αυτό την πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά εάν επικυρωθεί η συμφωνία υπό την παρούσα κυβέρνηση, είπε ότι δεν θα προσπαθήσει να την ακυρώσει αργότερα».

Η τελευταία αυτή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αναρτήθηκε και έγινε καπνός μαζί με τις ερωτήσεις και τα σχόλια του δημοσιογράφου.

Ολα αυτά, βέβαια, πριν από τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, που «άδειασαν» με σχετικό θόρυβο τον αρχηγό της Ν.Δ. και τις απαντήσεις του στο Politico, στα ζητήματα της εξόδου, της αξιοπιστίας, της ελάφρυνσης χρέους, της παρακολούθησης και των άλλων χωρών αλλά και της εφαρμογής του μέτρου περικοπής των συντάξεων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: